İntratekal magnezyum sülfat'ın intratekal bupivakain ve fentanil anestezisine etkisi
The effect of intrathecal magnesium sulfate added to spinal anaesthesia induced by bupivacain and fentanyl
  1. Tez No: 131874
  2. Yazar: TAYLAN ÖZGÜR ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZALEVLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: NMDA reseptörleri, magnezyum sülfat, opioidler, bupivakain, intratekal anestezikler VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
" P&jVa J. Nonkompetetif N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptör antagonisti olan magnezyum sülfat opioidlerle birlikte intratekal uygulandığında, opioidlerin antinosiseptif etkisini arttırdığı hayvan ve klinik çalışmalarında gösterilmiştir. Çalışmamızda alt ekstremite cerrahisi uygulanan hastalarda intratekal magnezyum sülfatın, intratekal opioidlerin analjezi süresine ve intratekal lokal anesteziklerin tam motor blok oluşma ve kalkma zamanına ve duyusal seviye üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. İki grup, 100 hasta randomize edilerek oluşturuldu, intratekal anestezi için Grup Mg'de % 0.5 bupivakain 10 mg (2cc) + fentanyl 25 ug (0.5ce) + % 5 MgS04 50 mg (Icc) kullanıldı. Grup SF'de % 0.5 bupivakain 10 mg (2cc) + fentanyl 25 ug (0.5cc) + serum fizyolojik (lcc) kullanıldı. Hastaların motor blok tam oluşma ve kalkma zamanları, duyusal blok seviyeleri değerlendirilerek kaydedildi. Peroperatif ve postoperatif dönemde hemodinami, periferik oksijen satürasyonlan, analjezi (Vizüel Analog Skala) ve sedasyon düzeyleri izlendi. Yan etkiler kaydedildi. İntratekal ilaç kombinasyonunun analjezi süresi, hastaların ek analjezik ihtiyacı (VAS > 2-3 ) doğduğunda kaydedildi. Olgulara ait veriler istatistiksel olarak Ki-kare ve Mann- Whitney U analizi ile değerlendirilerek p0.05). Gruplarda yan etkiler ve periferik oksijen satürasyon değerleri benzerdi (p>0.05). Grup Mg'de motor tam blok oturma zamanı ortalama 16.5 dk, Grup SF'de 12.5 dk bulunarak anlamlı bir fark olduğu belirlendi (p0.05). Ortalama duyusal blok seviyelerinin Grup Mg'de anlamlı olarak daha yavaş yükseldiği ve daha geç gerilediği (p0.05). Sonuçlar irdelendiğinde; intratekal MgSÖ4 'm intratekal opioidlerin analjezi süresini uzatabildiğim fakat lokal anesteziklerden bupivakain ile birlikte verildiğinde motor tam blok oluşma zamanında ve duyusal blok seviyesi yükselme ve gerileme zamanlarında gecikme yaratacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Intrathecal Magnesium Sulfate Added to Spinal Anaesthesia Induced by Bupivacain and Fentanyl Magnesium sulfate is a noncompetetive JV-methyl-D-aspartate receptor antagonist that potentiates opioids antinosiseption at the spinal level which has been shown in animal and human studies. We examined the analgesic duration of opioids, the onset time and duration of motor block and the influence for sensory level of intrathecal administrated magnesium sulfate added to bupivacaine plus fentanyl for spinal anaethesia in lower limb surgery. 100 patients were randomized into two groups. In group Mg, the patients received % 0.5 İsobaric bupivacaine 10 mg (2 ml) plus fentanyl 25 ug (0.5 ml) plus % 5 MgSÖ4(l ml). In group SF, the patients received % 0.5 isobaric bupivacaine 10 mg (2 ml) plus fentanyl 25 ug (0.5 ml) plus preservative-free % 0.9 sodium chloride (1 ml). The following data were recorded for all patients: the intensity, onset and duration of motor block, dermatomal level of sensory blockade, peripheral oxygen saturation, visual analog pain scale score and side effects. The duration of analgesia was recorded as the time from intrathecal injection until additional analgetic medication ( VAS > 2-3 ). Statistical analysis was done using Ki-kare analysis and Mann- Whitney U test. Results were considered significant if P < 0.05. There were no significant differences in the demographic characteristics and heamodinamic results in the groups. The side effects and peripheral oxygen saturations were similar between groups.