Lathyrus boisseri sirj. ve lathyrus laxiflorus subsp. laxiflorus (desf. ) o. kuntz'un yağ asidi bileşenleri bakımından karşılaştırılması
The Comparison in respect of fatty acid components of lathyrus boisseri sirj. and lathyrus laxiflorus subsp. laxiflorus (desf. ) o. kuntze
  1. Tez No: 114332
  2. Yazar: MUSTAFA DİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT KONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lathyrus, Total lipid, Fatty acids
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi LATHYRUS BOISSERI SIRJ. VE LATHYRUS LAXIFLORUS SUBSP. LAXIFLORUS (DESK) O.KUNT? UN YAĞ ASİDİ BİLEŞENLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Mustafa DİNÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 23 Bu çalışmada, evcil hayvanların besin kaynağı olan Lathyrus L. cinsine ait Lathyrus boisseri sirj. ve Lathyrus laxiflorus subsp. laxiflorus (Desf.) O. Kuntze'un. yağ asidi bileşenlerinin analizi ve karşılaştırılması yapılmıştır. Yağ asidi bileşenlerinin gaz kromatografik analizi sonucunda başlıca miristik (14: 0), palmitik (16: 0), stearik (18: 0), oleik (18: 1), linoleik (18: 2), linolenik (18: 3), arakidik (20: 0) ve behenik (22: 0) asitler tespit edilmiştir. Ayrıca,bu bitkilerin doymuş yağ asitlerini doymamış yağ asitlerine oranla daha fazla ihtiva ettiği anlaşılmıştır.Lathyrus boisseri sirj. 'de hayvanlar için temel yağ asidi olan linolenik asidin yüksek (%20. 16) oranda olduğu görülmüştür. Anahtar kelimeler : Lathyrus, Toplam yağ, Yağ asitleri.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY Master Thesis THE COMPARASION IN RESPECT OF FATTY ACID COMPONENTS OF LATHYRUS BOISSERI SIRJ. AND LATHYRUS LAXIFLORUS SUBSP. LAXIFLORUS (DESK) O. KUNTZE Mustafa DİNÇ Fırat University Graduate School of Natural and Appllied Sciences Department of Biology 2001, Page : 23 In this study, fatty acid components which are nutrient source of domestic animals were analysed and compared for Lathyrus boisseri sirj and Lathyrus laxiflorus subsp. laxiflorus (Desf.) O. Kuntze which belongs to the genus of Lathyrus L. Mainly myristic (14: 0), palmitic (16: 0), stearic (18:0), oleic (18: 1), linoleic (18: 2), linolenic (18: 3), arachidic (20: 0) and behenic (22: 0) acids were determined in the result of the gas chromatographyc analysis of the fatty acid components. On the other hand,it was found that these plants have more saturated fatty acids than unsaturated. In Lathyrus boisseri Sirj. linolenic acid which is the basic fatty acid for animals were found in high amount (20.16%).