Tel erozyon tezgahında tel aşınmasının ve yüzey pürüzlülüğünün deneysel olarak incelenmesi ve modellenmesi
Experimental investigation and modeling of wire erosion and surface roughness in wire electrical discharge machine
  1. Tez No: 114346
  2. Yazar: NİHAT TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ İNAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tel erozyon, krater boyutları, tel aşınması, iş parçası yüzey pürüzlülüğü, varyans analizi, regresyon analizi. / ¦, * \ 4 '*», .:¦ ı '”¦ Ti I 'f- *¦-.¦ ¦'.>'§¦, Wire EDM, crater sizes, wire erosion, surface roughness, analysis of variance, regression analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
III ÖZET DOKTORA TEZİ TEL EROZYON TEZGAHINDA TEL AŞINMASININ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ VE MODELLENMESİ Makina Yük. Müh. Nihat TOSUN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 107 Tel erozyon ile kesmenin en önemli performans karakteristikleri, kesilen yüzeyin yüzey pürüzlülüğü, kesme hızı ve kesme aralığıdır. Bu performans karakteristiklerinin mikro ölçekte fiziğinin tespit edilebilmesi için, krater bazında tel elektrot aşınmasının ve iş parçası yüzey pürüzlülüğünün incelemesi gereklidir. Bu çalışmada, tel elektrot üzerinde oluşan krater çapının ve derinliğinin puls süresi, tel ilerleme hızı, gerilim ve dielektrik sıvı püskürtme basıncı ile gösterdiği değişim deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Krater boyutları bir mikroskop yardımıyla ölçülmüştür. Deneylerde, 0.25 mm çapında pirinç tel ve iş parçası malzemesi olarak da Ç 4140 çeliği kullanılmıştır. Yapılan varyans analizi sonucu teldeki krater boyutları, telin ağırlık kaybı ve iş parçası yüzey pürüzlülüğü üzerinde puls süresi ve gerilimin etkisi tel ilerleme hızı ve dielektrik sıvı püskürtme basıncına nazaran daha fazla olduğu saptanmıştır. Elde edilen deney sonuçları grafik olarak sunulmuş, daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılmış ve regresyon analiz yöntemi kullanılarak matematiksel olarak modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PhD Thesis EXPERIMENTAL INVESTIGATION AND MODELING OF WIRE EROSION AND SURFACE ROUGHNESS IN WIRE ELECTRICAL DISCHARGE MACHINE Nihat TOSUN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2001, Page: 107 The important performance characteristics of wire electrical discharge machining are workpiece surface roughness, cutting rate and overcut. A micro scale to investigation of wire electrode erosion and surface roughness of workpiece is required to determine the physics of the performance characteristics. In this study, the variation of the diameter and the depth of the wear craters on the wire are investigated experimentally and theoretically under different puis on time, wire speed, voltage and dielectric flushing pressure. The crater sizes on the wire electrode are measured by using a microscope. The brass wire with diameter of 0.25 mm and SAE 4140 steel as workpiece material have been used in experimental. It is found analysis of variance observed that pulse time and voltage is effective on the crater sizes and the weight loss of the wire and surface roughness of workpiece whereas wire speed and dielectric flushing pressure is not effective. The experimental results have been presented graphically. This work has been compared with other published works and the results are modeled mathematically by using regression analysis method.