Sabit yüzey sıcaklığındaki boru içerisine yerleştirilen ve ekseni etrafına serbestçe dönebilen pervane tipli türbülatörlerin ısı değiştiricisi performansına etkisinin araştırılması
The Investigation of effect of fanner type turbulators inserted in a smooth pipe whose wall maintaned at constant temperature and freely turning about their axes on heat exchanger performance
- Tez No: 114356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dönmeli akış, türbülatörler, ısı değiştiricileri, türbülans üreticileri, ikincil akışlar, Swirling flow, turbulators, heat exchangers, turbulence generators, secondary flows
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SABİT YÜZEY SICAKLIĞINDAKİ BORU İÇERİSİNE YERLEŞTİRİLEN VE EKSENİ ETRAFINDA SERBESTÇE DÖNEBİLEN PERVANE TİPLİ TÜRBÜLATÖRLERİN ISI DEĞİŞTİRİCİSİ PERFORMANSINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Emre TURGUT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 79 Bu çalışmada, 10°, 20°, 40° kanat açılarına sahip ve 52 mm, 50 mm, 48 mm kanat çaplarında olan türbülatörler, aynı eksenli iç içe iki borudan oluşan bir ısı değiştiricisinde iç boru içerisine 10 cm, 20 cm, 30 cm aralıklarla ve tek olarak yerleştirilerek dönmeli akış oluşturulmuştur. Oluşturulan bu dönmeli akışın ısı transferi ve basınç kayıpları üzerine olan etkisi incelenerek akış gözleme deneyleri yapılmıştır. Deney düzeneğinde, iki boru arasındaki halka boşluğa buhar gönderilmekte ve çevre şartlarındaki hava iç boru içerisinden bir fen yardımıyla emilmektedir. İç boruya değişik çaplarda, açılarda ve aralıklarda yerleştirilen türbülatörler ile havaya dönme etkisi verilmiştir. Deneyler türbülatör kanatlarının değişik çap, açı ve aralıklarında yapılmış ve bu sonuçlar birbirleriyle kıyaslanmıştır. İç boruya yerleştirilen türbülatör sayısı arttıkça ısı transferinin de arttığı gözlenmiş Mat basınç kayıpları da artmıştır. Deneylerde Reynolds sayısı 8000 ile 16000 arasında seçilmiştir. Çalışmamızda akış gözleme deneyleri de yapılmış ve görüntüler dijital kamera ile füme alınarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT MASTER THESIS THE INVESTIGATION OF EFFECT OF FANNER TYPE TURBULATORS INSERTED IN A SMOOTH PIPE WHOSE WALL MAINTAINED AT CONSTANT TEMPERATURE AND FREELY TURNING ABOUT THEIR AXES ON HEAT EXCHANGER PERFORMANCE Emre TURGUT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education 2001, Page: 79 In this study, tabulators having 10°, 20°, 40° fanner angles and 52 mm, 50 mm, 48 mm fanner diameters are inserted in inner pipe of concentric heat exchanger between 10 cm, 20 cm, 30 cm spacing individually to form swirling flow. Making flow visuahzation experiments, the effect of swirling flow on heat transfer and pressure loss has been investigated. In the experimental set-up, steam was seat between two rings gap and air at ambient conditions is sucked with the aid of a fan. Turbulators in various diameters, angles and spacing were inserted into pipe and swirling flow has been formed. Experiments were carried out for various diameters, angles and spacings of fanner of turbulators and these results have been compared with each other. It is observed that as the number of turbulators are increased, heat transfer increases but pressure loss also increases. In the experiments Reynolds number were choose between 8000 and 16000. Furthermore, flow visualization experiments were also made and images produced were recorded by a digital camera and transferred to the computer medium.