Atıksulardan yağların biyolojik yolla giderimi
Biological removal of oils in wastewaters
- Tez No: 114435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtımı, biyodegredasyon, zeytin yağı, makine yağı, ayçiçek yağı, soya yağı, Citrobacter freundii
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET Çeşitli endüstriyel kuruluşlar yağ içeren atıksular oluştururlar. Bu yağ içeren atıksuların arıtımı için henüz bir arıtım teknolojisi geliştirilmemiştir. Bu yüzden, bir bioreaktörde kullanılmak üzere mikrobiyal kültürlerin geliştirilmesi bu tip atıksuların etkili bir şekilde arıtımını sağlayacaktır. Bu nedenle atıksularda bulunan makine yağı, zeytin yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı kullanılarak saf kültürün büyümesi incelendi. İzolatlar yağ içeren atıksulardan izole edilmiştir. Bu kültürlerin etkinlikleri makine yağını giderme yeteneklerine göre belirlendi. Saf kültürler arasında en etkili olan Citrobacter freundii, % 0,8 başlangıç konsantrasyonuyla soya yağını %68 oranında, % 0,8 başlangıç konsantrasyonuyla zeytin yağını %55 oranında, % 1 başlangıç konsantrasyonuyla ayçiçek yağım %51,2 oranında, % 0,8 başlangıç konsantrasyonuyla makine yağını %47,5 oranında gidermiştir. Her yağ için kültürün toplam başlangıç konsantrasyonu 20x1 05 hücre/ml (100 mi minimal ortam için) ve çalkalama hızı 120 rpm idi. Bu kültürün karışık yağı giderme verimi % 62,5 olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Various industrial organizations generate oil-containing wastewaters for which here is, currently, no acceptable treatment technology. The development of microbial cultures or use in a bioreactor could, therefore, provide effective treatment of these wastewaters, "hus, the growth of a pure culture was examined using machine oil, olive oil, sunflower oil nd soybean oil which are in wastewaters. The isolates were isolated from oil-containing wastewater. The effectiveness of these ultures was assesed in terms of their machine oil-removal efficiency. Citrobacter freundii vas the most effective of the pure cultures, typically removing 68% of the soybean oil whose nitial concentration had been 0,8% (w/v), 55% of the olive oil whose initial concentration iad been 0,8% (w/v), 51,2% of the sunflower oil whose initial concentration had been 1% w/v), 47,5% of the machine oil whose initial concentration had been 0,8% (w/v). The total nitial inokulum concentration of bacteria approximately 20x1 05 cells/ml (for 100 ml minimal nedium), the shaking rate 120 rpm for the each oil. The effectivines of this culture was 62,5 for the mixed oil. keywords: Wastewater treatment, biodegradation, olive oil, sunflower oil, machine oil, oybean oil, Citrobacter freundii