Tüketici tercihlerinin belirlenmesinde kullanılan konjoint analizi ve kredi kartı tipi tercihine ilişkin bir uygulama
The Conjoint analysis in determination of the consumer's preference and an application to credit card's preference
- Tez No: 114465
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İstatistik, Economics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Conjoint Analysis, Market, Marketing, Marketing Research, Credit, Credit card, consumer, preference
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Bu çalışmada pazarlama araştırmalarında bir ürüne karşı tüketici tercihlerinin belirlenmesinde kullanılan Konjoint Analizi ele alınmıştır. Çalışmada ilk olarak Konjoint Andizinin hedef ve sınırlılıklarından söz edilmiştir. Daha sonra Konjoint Analizi kuramsal olarak açıklanmıştır. Uygulama bölümünde, Konjoint Analizi Eskişehir'deki tüketicilerin kredi kartı tipi tercihini belirlemek için uygulanmıştır. Bu belirleme yapılırken çeşitli kredi kartı tiplerinin yer aldığı özel bir anket hazırlanmış ve tüketicilere uygulanmıştır. Kredi kartı tiplerinin herbiri için tüketicilerden tercih puanı vermeleri istenerek, veriler elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen veriler analiz edilerek tüketicilerin nasıl bir kredi kartı tipi tercih ettikleri belirlenmiştir. Anahtar kelimeler : Konjoint Analizi, pazar, pazarlama, pazarlama araştırması, kredi, kredi kartı, tüketici, tercih puanı.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY In this study Conjoint analysis, which is used in detennination of consumer's preferences to tthe products or service, is employed. Firstly, some aims assumptions have been mentioned. Then Conjoint Analysis has been theoretically analysed. In the application section, Conjoint Analysis has been employed to determine the credit card preference of consumers in Eskişehir. In this determination a special questionnaire composed of credit card types has been prepared and applied to the consumers. The consumers are requested to number each credit card type. Then the obtained data has been analysed to determine what kind of credit card is preferred by the consumers.