Betonarme yüksek kiriş tasarımında genetik algoritmaların kullanılması
Design of reinforced concrete deep beams using genetic algorithms
- Tez No: 114637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDUSSAMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genetic Algorithm, Deep beam, Truss Analogy Page Number 125 Adviser Doç. Dr. Abdussamet ARSLAN
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Genetik algoritmalar ayrık tasarım değişkenli problemlere çözüm getirmesi nedeni ile son yıllarda bir çok araştırmacının ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada yüksek kirişlerde donatı çaplarının optimum tasarımını gerçekleştirmek üzere kesit özellikleri pratikte hazır olan standart kesitlerden seçebilen bir genetik yaklaşım sunulmaktadır. Değerlendirme, seçim, kopyalama, çaprazlama,ve mutasyon operatörlerinden oluşan genetik algoritma kullanılarak yüksek kiriş elemanları için üzerlerine etki eden yükleri belli bir emniyetle taşıyacak şekilde yatay ve düşey ortoganal donatı çapları belirlenmiştir. Yüksek kirişlerin ACI' da belirtilen koşullara göre analizi yapılarak ACI' nin yüksek kirişlerin analizinde uygulamada karşılaşılan güçlükler ve sınırlamalar ortaya konmuştur. Aynı problemlerin geliştirilen bilgisayar programı ile de analizi yapılarak bu programın ne derece kullanışlı olduğu ortaya konmuştur. Bilim Kodu: 624.03.01 Anahtar Kelimeler Genetik Algoritmalar, Yüksek Kirişler, Kafes Kiriş analojisi Sayfa Adeti: 125 Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Abdussamet ARSLAN
Özet (Çeviri)
Genetic algorithms have attracted great attention due to their ability of providing a solution to discrete optimum design problems. In this study a genetic algorithm aproach to select bar diameters from a standard section library to design deep beams is given stated. The horizontal and vertical bars are determined to safely bear the loads acting on the beam using genetic algorithm operators as evalution, selection, copying, crossover and mutation. Deep beams are analysed according to ACI code provisions and the restrictions and difficulties of the provisions in ACI code are stated. Same problems are analysed using the computer program developed and usefulness of the program is stated. Sicience Code: 624.03.01