Path-connecting multi-agent real-time A-star search
Patika birleştirmeli çoklu-ajan gerçek zamanlı A-yıldız arama
- Tez No: 114976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kılavuzlu Arama, Çoklu- Ajan Arama, Gerçek-Zamanlı Arama vı, Heuristic Search, Multi-Agent Search, Real-Time Search IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2739
Özet
oz patika birleştirmeli çoklu- AJAN GERÇEK-ZAMANLI A- YILDIZ ARAMA Kaplan, Mustafa Kemal Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat Ekim 2001, 27 sayfa Kılavuzlu arama yapay zekanın temel konularından biridir. Tek ajanlı çevrim- dışı arama algoritmaları küçük boyutlu problemlere, tek-ajanlı gerçek-zamanlı arama algoritmaları da en fazla orta boy problemlere uygulanabilmektedir. Çoklu- ajan gerçek-zamanlı arama algoritmaları arama işinde birden fazla ajan kullanır. Ajanlar arasındaki yardımlaşma -planlı ya da plansız- bu algoritmaları daha efek tif kılar. Bu çalışmada çoklu-ajan gerçek-zamanlı A-star algoritmasının ajanların arama uzayına dağıtıldığı bir versiyonu önerilmiştir. Her adımdan sonra ajan ların yollarını birleştirerek bir çözüm oluşturmanın mümkün olup olmadığı test edilir. Bu mümkün olduğunda ajanların izlediği yollar başlangıçtan bitişe tam birçözüm yolu verecek şekilde birleştirilir. Labirent probleminde deney yapılmış ve gerekli adım sayısı azalırken çözüm kalitesinde hemen hiç bir değişiklik olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PATH-CONNECTING MULTI-AGENT REAL-TIME A-STAR SEARCH Kaplan, Mustafa Kemal M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat October 2001, 27 pages Heuristic search is a fundamental topic in AI. Single-agent off-line search al gorithms are applicable to small sized problems and single-agent real-time search algorithms are applicable to at most medium-sized problems. Multi-agent search algorithms employ multiple agents in the search task. Due to the cooperation among agents, which can be implicit or explicit, multi-agent algorithms are more efficient. In our study, we propose a modified version of multi-agent real-time A-star algorithm in which agents are initially spread over the entire search space. After each iteration we check whether we can find a solution by connecting the paths of agents. When we detect that we can do so, the paths of agents are con- 111nected to form a complete solution path from the start state to the goal. We have experimented this algorithm in the maze domain and shown that this approach reduces the number of steps, while the solution quality almost remains the same.