Aqueous two-phase separation of xylanases produced by a bacillus sp.
Bir bacillus suşundan elde edilen ksilanazların sulu-iki faz yöntemiyle ayrıştırılması
- Tez No: 114988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK BAKIR, PROF. DR. LEVENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki Fazlı Sulu Sistem, PEG-Tuz Sistemi Enzim Ayrıştırılması, Ksilanaz, Bacillus. V, Aqueous Two-Phase System, PEG-Salt System, Enzyme Partitioning, Xylanase, Bacillus. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
OZ BİR BACİLLUS SUŞUNDAN ELDE EDİLEN KSİLANAZLARİN SULU İKİ-FAZ YÖNTEMİYLE AYRIŞTIRILMASI Biran, Suzan Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk Bakır Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Yılmaz Eylül 2001, 80 sayfa Bu çalışmanın amacı. Bacillus ksilanazlarının, polietilen glikol (PEG) ve potasyum fosfattan oluşan sulu iki faz sistemi kullanarak fermantasyon ortamından ekstrakte edilmesidir. Enzim ekstraksyonundan önce, iyi bir ksilanaz üreticisi elde etmek için, toprak mikroorganizmaları taranmıştır. Ayrıştırma işleminin optimizasyonu sıcaklık, polimer konsantrasyonu ve moleküler ağırlığı, tuz çeşidi, ortamın iyonik gerilimi ve sistemin pH'ı gibi parametrelerin etkileri araştırılarak yapılmıştır.Elde edilen sonuçlar ksilanazaların üst faza yoğunlaşarak ve saflaşarak tamamen ayrıştıklarını göstermiştir. En iyi sonuçlar %5.6 PEG4000, %18 potasyum fosfat, %9 Ki, pH 8.5 ve %3.5 PEG4000, %14 potasyum fosfat, %9 Ki, pH 9'dan oluşan sistemlerde elde edilmiştir. İlk kompozisyon, % 76 ksilanaz geri kazanımı ile enzim korunumu için; ikincisi ise 5 kat saflık ve 10 kat konsantrasyon ile enzim saflaştırılması için uygun bulunmuştur. Son olarak, ksilanazlar mikrobiyal hücreleri ihtiva eden fermantasyon ortamından ekstrakte edilmiştir. Tüm Bacillus hücreleri alt faza çekilmiştir; aynı zamanda da ksilanazların %69u korunarak 6 kat safiaştırılmış ve 4 kat konsantre edilmiş şekilde ayrıştırılmıştır. Çalışmalar göstermiştir ki ATPS yöntemi, enzim izolasyonu, konsantrasyonu ve kısmi saflaştırma işlemleri için hücre içeren fermantasyon ortamından bile yüksek enzim verimliliği ile sonuçlanan iyi bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AQUEOUS TWO-PHASE SEPARATION OF XYLANASES PRODUCED BY A BACILLUS SP. Biran, Suzan M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ufuk Bakır Co-supervisor: Prof. Dr. Levent Yılmaz September 2001, 80 pages The aim of this study was to extract Bacillus xylanases from fermentation broth by using an aqueous two-phase system composed of polyethylene glycol (PEG) and potassium phosphate. Before extracting the enzymes, screening of soil microorganisms for the isolation of a good xylanase producer was performed. The partitioning was optimised by investigating the effect of parameters including temperature, polymer concentration and molecular weight, salt type, ionic strength and pH of the system. The results showed that xylanases partition completely to the top phase being purified and concentrated at the same time. The systems composed of 5.6% 111PEG4000, 18% potassium phosphate, 9% KI, pH 8.5 and 3.5% PEG4000, 14% potassium phosphate, 9% KI, pH 9 were found to be the most successful ones. The former composition was suitable for enzyme recovery obtaining 76% of the xylanases, while the later composition was applicable when enzyme purification is considered giving 5-fold purification and 10-fold concentration. Finally, xylanases were extracted from crude fermentation medium containing microbial cells. All the Bacillus cells were removed to the bottom phase, while xylanases were partitioned to the top phase with 69% recovery and being 6-fold purified and 4-fold concentrated. Consequently, ATPS is an excellent tool for enzyme recovery, concentration and partial purification purposes even from the crude fermentation medium containing microbial cells giving a high enzyme yield.