Diabetik retinopatili olgularda farnsworth-munsell 100 ton renk testi sonuçları
The results of farnsworth-munsell 100 Hue test in diabetic retinopathy
  1. Tez No: 156694
  2. Yazar: TUBA VURAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADİR KAYMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, diabetik retinopati, renkli görme, renk defektleri, Farnsworth-Munsell 100 ton renkli görme testi. 49, Diabetes mellitus, diabetic retinopathy, color vision, color vision defect, Farnsworth-Munsell 100 hue test. 51
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Diabetes mellitus, geç komplikasyonlan nedeniyle görmeyi tehtid eden ve hatta görme kayıplarına yol açan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Diabetes mellitusun retinada neden olduğu mikrovasküler değişiklikler olarak tanımlanan diabetik retinopati ilerleyici bir hastalıktır. Bugün diabetik retinopatide önce fonksiyonel değişimlerin olduğu ve bunu morfolojik değişimlerin izlediği kabul edilmekte ve bu erken lezyonlann erken tam ve tedavi ile geriye döndürülebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle de fonksiyonel değişikliklerin erken tanısı önem kazanmaktadır. Tezin amacı diabetes mellituslu olgularda retinal hasarın erken dönemde tespiti ve hastalığın seyrim izlemede kullanılan testlerden biri olan Farnsworth- Munsell 100 ton renkli görme tesinin tanısal değerinin araştırılmasıdır. Özel bir hastanenin göz kliniğinde diabetes mellitus tanısıyla takip edilen 40 olgunun 76 gözüne Farnsworth-Munsell 100 ton renkli görme testi uygulandı. Farnsworth-Munsell 100 ton renkli görme testi sonuçlarının değerlendirilmesinde dağılım ve Jâ testi kullanıldı. p< 0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Diabetes mellituslu hastalarda renkli görmede belirgin kötüleşmenin olduğu ve bu renkli görme defeküerinin hastalığın ilerlemesi ve süresi ile doğru orantılı olarak arttığı, hakim olan renk defekti tipinde olduğu gözlendi. Diabetes mellituslu olgularda henüz retinopati bulguları ortaya çıkmadan renkli görmede bozukluk oluştuğu, bu defektin tespitinde Farnsworth-Munsell 100 ton renkli görme testinin öneminin olduğu, retmopatinin tam ve takibinde bu testin lamanılmasının hastalığın 48erken tanısı ve klinik seyrinin izlenmesinde önemli ölçüde yardımcı olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
THE RESULTS OF FARNSWORTH-MUNSELL 100 HUE TEST IN DIABETIC RETINOPATHY SUMMARY The late complications of diabetes mellitus threaten the eye and cause blindness. Microvascular changes caused by diabetes mellitus described as diabetic retinopahy, is a progressive disease. Current concept in diabetic retinopathy is that the first changes occur at functional properties and later morphological changes take place, it is accepted that early diagnosis and treatment can reverse the pathology. Therefore the early diagnosis has significant importance. Our aim is to evaluate the value of Farnsworth-Munsell 100 hue test which is used for retinopathy diagnosis in diabetes mellitus patients. Farnsworth-Munsell 100 hue test was performed on 76 eyes of 40 diabetes mellitus patients which were admitted to Ophthalmology Outpatient of Special Center. The results were evaluated by quadrant analysis method. % frequency and JC test was used as statistical method and PO.05 was accepted as significant. When results were compared, there was a significant difference for the degree of the deterioration of color vision in diabetes mellitus patients which was correlated with the progression and the duration of the disease. The dominant color vision defect was blue-yellow type. 50It was concluded that, functional loss occur and Farnsworth-Munsell 100 hue test is valuable method for early diagnosis.