Kurşuna maruz kalan işçilerde bazı hematolojik parametreler ve elektrokardiyografik bulgular
The Effects of industrial lead on certain hemetological and electrocardioraphical parameters in workers
- Tez No: 115051
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Hematoloji, Kardiyoloji, Physiology, Hematology, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: kurşun, kan, kan basıncı, elektrokardiyografi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
KURŞUNA MARUZ KALAN İŞÇİLERDE BAZI HEMATOLOJİK PARAMETRELER VE ELEKTROKARDİYOGRAFİ BULGULAR Araş. Gör. Beyhan CENGİZ Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitütüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit BAĞCI Şubat-2002, 34 sayfa ÖZET Kurşuna maruz kalmanın kan parametreleri ile kalp damar sistemi üzerine etkilerinin araştırılması. Bu çalışma; 26 kontrol, 34 egzoz tamircisi ve 20 akü sanayisinde çalışmakta olan toplam 80 erkek birey üzerinde yapılmıştır. Çalışmada öncelikle bireylerin anamnezleri alındı, kan basınçları (Riester marka, Germany) tansiyon aleti ile ölçüldü. Elektrokardiyografileri (Kenz marka Japan) elektrokardiyografi aleti ile 25 mm/sn hıza ve 10 mV/mm genliği ayarlanarak alındı. İki tüp kan alındı. Alınan kanlardan bir tanesiyle kan hücreleri sayımı (Coulter Gen S System 2, Germany) yapıldı. Diğer tüp içindeki kan atomik, absorpsiyon spektrofotometre ile kan kurşun seviyeleri (UNICAM 939 AA, England) ölçüldü. Kan kurşun düzeyleri kontrol grubunda 14,60 ± 2,6 ı^g/dl, egzoz tamircilerinde 26,49 ± 9,4 jıg/dl, akü işçilerinde 36,91 ± 2.6 pıg/dl ve P değeri 0,001 'dir. Hemotokrit değer kontroi grubunda %44.78 ± 3,05, egzoz tamircilerinde %45,70 ±3,54, akü işçilerinde %42,56 ± 3,86 ve P değeri 0,008 bulunmuştur. Hemoglobin miktarı kontrol grubunda 14,97 + 1,14 gr/dl,egzoz tamircilerinde 15,09 ± 0,95 gr/dl, akü işçilerinde 13,78 ± 1,57 gr/dl ve P değeri 0,001 'dir. MCHC kontrol grubunda 33,45 ± 0,63 gr/dl, egzoz tamircilerinde 33,08 ± 1,23 gr/dl, akü işçilerinde 32,34 ± 1,69 gr/dl ve P değeri 0,012'dir. MCH kontrol grubunda 29,47 ± 1,46 pg, egzoz tamircilerinde 29,15 ± 1,23 pg, akü işçilerinde 28,11 ±2,34 pg ve P değeri 0,019'dur. RDW miktarı kontrol grubu %13,01 ± 0,85, egzoz tamircileri %13,46 ± 0,59, akü işçileri %14,80 ±1,64 ve P değeri 0,001 'dir. Sistolik kan basıncı kontrol grubu 129,78 ± 5,02 mmHg, egzoz tamircilerinde 134,35 ± 4,56 mmHg, akü işçilerinde 137,30 ± 17,65 mmHg ve P değeri 0,239'dur. Diastolik kan basıncı kontrol grubu 71,42 ± 1,83 mmHg, egzoz tamircilerinde 70,29 ± 8,78 mmHg, akü işçilerinde 73,29 ± 11,91 mmHg ve P değeri 0,386'dır. Elektrokardiografi sonuçlarına bakıldığında, kontrol grubunda R-R aralığı 0,85 ± 0,15 sn, P-R aralığı 0,12 ± 0,019 sn, QT aralığı 0,35 ± 0,027 sn, QTc intervalinde 0,38 ± 0,029 sn, egzoz tamircilerinde R-R aralığı 0,81 ± 0,14 sn, P-R aralığı 0,12 ± 0,020 sn, QT aralığı 0,37 ± 0,048 sn, QTc intervali 0,41 ± 0,055 sn, akü işçilerinde R-R aralığı 0,93 ± 0,37 sn, P-R aralığında 0,13 ± 0,020 sn, QT aralığı 0,35 ± 0,021 sn ve QTc intervali 0,39 ± 0,031 sn değerleri bulunmuştur. Çalışma sonunda kan kurşun seviyesi ile hemotolojik bulgular arasından ilişki olduğu tesbit edilmiştir. Kan basıncı istatistiksel açıdan anlamlı olmamakla beraber matematiksel olarak küçük bir artış gözlenmektedir. Elektrokardiyografik açıdan kan kurşunu ile QTC açısında bir uzama olduğu ve bunun da istatistiksel açıdan anlamı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF INDUSTRIAL LEAD ON CERTAIN HEMATOALOGICAL AND ELECTROCARDIOGRAPHICAL PARAMETERS IN WORKERS. Res. Asist. Beyhan CENGİZ M.S. Thesis Gaziantep University Graduate School of Health Sciences, Department of Physiology Supervisor: Prof. Dr. Cahit BA?CI February - 2002, 34 Pages ABSTRACT To determine the effect of industrial lead exposure on cardiovascular system and hematological parameters. This study was performed on a total of 80 workers, 34 workers in exhaust repair, 20 workers in battery industry and 26 control workers. Medical history, blood pressure, electrocardiogram, and blood count and blood lead levels were examined in all individuals. For medical history standard set of questions were asked to the individuals. Blood pressure measurements were done by the same sphygmomanometer (Riester, Germany) on right arm while sitting position. Electrocardiogram (EKG) was recorded by portable EKG device (Kenz, JAPAN), the speed was set on 25 mm/second and 10 mV/mm. Complete blood count was studied by autoanalizer (Coulter Gen S System 2, Germany). Blood lead levels were measured by atomic absorption spectrophotometer (UNICAM 939 AA, England). Standard solution for lead was prepared for before the measurements and spectrophotometer was set on wavelength 283.3 for blood lead level measurement. Mean blood lead levels were 14.6+ 2.6 fig/dl in controls, 26.49+9.4 jLLg/dl in exhaust workers, 36.91+ 2.6 (.ig/dl in battery industry workers.