Düşük düzeyde kurşun maruziyetinde bazı biyokimyasal parametrelerin araştırılması
Investigation of some biochemical parameters in low level lead exposure
  1. Tez No: 80162
  2. Yazar: NURAY TÜMTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN GÜVENDİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, ALA, Serbest eritrosit protoporfirin, Koproporfirin Uroporfirin, Demir eksikliği anemisi
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
143 ÖZET Düşük Düzeyde Kurşun Maruziyetinde Bazı Biyokimyasal Parametrelerin Araştırılması Günümüzde kurşun ve kurşunlu bileşikleri geniş kullanım alanına bağlı olarak önemli çevre ve sağlık sorunları oluşturabilmektedir. Bu nedenle çeşitli kaynaklardan ve mo torlu taşıtların egzoslarından çevreye yayılan, organizmada birikim meydana getiren, çeşitli organlarda toksisite potansiyeli yüksek olan kurşunun, insan sağlığına ve kurşu na maruziyetin göstergesi olan biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisinin araştı rılması önem taşımaktadır. Bu araştırmada düşük düzeyde kurşun absorpsiyonunun, kurşunla ilgili biyo kimyasal parametrelerdeki gösterdiği değişikliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda bu amaçla maruziyet grubu olarak çevresel kurşun kirliliğine maruz kalan kişiler (Grup I, n=20), meslekleri nedeni ile düşük düzeyde kurşuna ma ruz kalan matbaa işçileri (Grup II, n=20), çevresel kurşun kirliliğine maruz kalan sağ lıklı çocuklar (Grup IH, n=12) ve demir eksikliği anemisi olan çocuklar (Grup IV, n=15) seçilmiştir. Bulgulara göre; A-Kan-kurşun analiz sonuçları: a-Grup I- Kan kurşun düzeyi: 9,15+0,83 ug/1 00 mi. b-Grup II- Kan kurşun düzeyi: 42,93+6,73 ug/lQ0ml. c-Grup IH- Kan kurşun düzeyi: 13,88+1,44 ug/1 00 mi. d-Grup IV- kan kurşun düzeyi: 22,77+1,73 ug/1 00 mi. B-îdrar-kurşun analiz sonuçları: a-Grup I- İdrar kurşun düzeyi: 52,26+9,96 ug/1. b-Grup II- İdrar kurşun düzeyi: 101,40±12,91 ug/1. c-Grup IH- İdrar kurşun düzeyi: 25,18±6,73 |xg/l. d-Grup IV- İdrar kurşun düzeyi: 45,44±9,07 ug/1.144 C-İdrar-ALA analiz sonuçları: a- Grup I- idrar ALA düzeyi: 1,03±0,3 1 mg/1. b- Grup II- idrar ALA düzeyi: 12,50±3,85 mg/1. c- Grup IH- idrar ALA düzeyi: 1,66±0,40 mg/1. d- Grup IV-idrar ALA düzeyi: 4,03+0,67 mg/1. D- İdrar- uroporfirin analiz sonuçları: a- Grup I- idrar uroporfirin düzeyi: 5,46±l,07ug/I. b- Grup II- idrar uroporfirin düzeyi: 7,48±1,24 ug/1. c- Grup HI- idrar uroporfirin düzeyi: 20,52+3,72 (j.g/1. d- Grup IV- idrar uroporfirin düzeyi: 68,28+1 6,70ug/l. E- idrar koproporfirin analiz sonuçları: a-Grup I- idrar koproporfirin düzeyi: l,68±0,30ug/l. b-Grup II-idrar koproporfirin düzeyi: 2,67±0,56ug/l c-Grup lü-idrar koproporfirin düzeyi: 4,32±0,78 (j.g/1. d-Grup IV- idrar koproporfirin düzeyi: 17,16±3,55 ug/1. F -Serbest eritrosit protoporfirin (SEP) analiz sonuçları: a-Grup I-SEP değeri: 38,90±8,16 ug/100 mi. b-Grup H-SEP değeri: 138,85±28,10 ug/100 mi. c-Grup m-SEP değeri: 12,97±1,62 ug/100 mi. d-Grup IV-SEP değeri: 157,99±23,41 ug/100 mi:"
Özet (Çeviri)
145 SUMMARY Investigation of some Biochemical Parameters in Low Level Lead Exposure Today, lead and lead compounds depending of widely usage cause some environmental and health problems. For this reason, it is important to investigate the high levels of lead emission from motor-vehicle exhaust and other different sources, which emitts lead to the environment, such as the lead accumulation in the living organism, and its toxicity in various organs. Exposure of lead from the mentioned sources cause some human health problems which can be used as an indicator of some biochemical parameters. The aim of this study is to investigate the change of biochemical parameters related with lead levels at low absorption. In this study, following groups were selected for the lead exposure experiments. The people under the environmental lead exposure (Group I, n=20), the press- workers affected by low levels of lead (Group II, n=20), the healthy children under the exposure of environmental lead emission (Group HI, n=12) and the children with iron deficiency anemia (Group IV, n=15). According to the obtained data; A-The results of blood-lead analysis: a-Group I-Blood lead level: 9,1510,83 ug/100 ml. b-Group n-Blood lead level: 42,93+6,73 ug/100 ml. c-Group m-Blood lead level: 13,88±1,44 ug/100 mL d-Group TV-Blood lead level: 22,7711,73 ug/100 ml. B-The results of urine-lead analysis: a-Group I-Urine lead level: 52,2619,96 ug/1. b-Group n-Urine lead level: 101,40112,91 ug/1. c-Group m-Urine lead level: 25,1816,73 ug/i. d-Group rV-Urine lead level: 45,4419,07 ug/1.146 C-The results ofurine-ALA analysis: a-Group I-Urine ALA level: 1,03±0,31 mg/1. b-Group n-Urine ALA level: 12,50±3,85 mg/1. c-Group m-Urine ALA level: 1,66+0,40 mg/1. d-Group IV-Urine ALA level: 4,03±0,67 mg/1. D- The results of urine-Uroporphyrin analysis: a- Group I- Urine uroporphyrin level: 5,46±l,07ug/l. b- Group II- Urine uroporphyrin level: 7,48+1,24 ug/1. c- Group HI- Urine uroporphyrin level: 20,52±3,72 ug/1. d- Group IV- Urine uroporphyrin level: 68,28±16,70ug/l. E- The results of urine-Coproporphyrin analysis: a-Group I- Urine coproporphyrin level: l,68±0,30ug/l. b-Group H-Urine coproporphyrin level: 2,67±0,56ng/l. c-Group m-Urine coproporphyrin level: 4,32+0,78 ug/1. d-Group IV- Urine coproporphyrin level: 17,16+3,55 ug/1. E-The results of analysis of free erythrocyte protoporphyrin (SEP). a- Group I- SEP level: 38,90±8,16 ug/100 ml. b- Group H- SEP level: 138,85±28,10 ug/100 ml. c- Group ffl- SEP level: 12,97±1,62 ug/100 ml. d- Group IV- SEP level: 1 57,99+23,4 lug/ 100 ml. Key-words: Lead, ALA, Free erythrocyte protoporphyrin, Coproporphyrin, Uroporphyrin, Iron deficiency anemia.