Cinsel saldırı delili olarak giysilerde sperm tespitini etkileyen faktörler ve postkoital interval
Environmental factors effected sperm detection on the clothes as an evidence of sexual assault and postcoital interval
  1. Tez No: 351347
  2. Yazar: MEHMET ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel saldırı, Leke, Sıcaklık, Sperm, Zaman, Sexual assault, Spermatozoa, Stain, Temperature, Time
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Adam?s kriterinde patognomonik olarak kabul edilen mağdurun vücudunda ya da giysilerinde semen artığı ya da spermatozoanın saptanması en değerli biyolojik kanıt olarak değerlendirilmekte ve suçlunun kimliklendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Olaydan yaklaşık 72 saat geçtikten sonraki zamanda çoğunlukla vücutta semen ve/veya spermatozoolar saptanamamakta ve suçluya ulaşılması güçleşmektedir. Bu durumlarda meni lekesi bulaşmış giysi, örtü ve diğer materyaller önem kazanmaktadır. Çevresel koşullara bağlı, semen bulaşığı olan giysi ve biyolojik delil açısından oldukça diğer materyallerin içerdiği biyolojik delillerin hem miktarı azalabilmekte, hem de yapısı dejenere olabilmektedir. Çalışmamızda iki farklı türde kumaş üzerinde semen lekelerinin değişik sıcaklık ortamlarında ve belirli zaman aralıklarında bekletilerek cinsel saldırının en önemli diagnostik kriterlerinden olan spermin tespit edilebilirlik durumunun saptanması amaçlanmıştır. Araştırmamızda; pamuklu ve sentetik olmak üzere iki farklı kumaş cinsi üzerinde oluşturulan ve farklı sıcaklık derecelerinde (4°C, 25°C ve 37°C) bekletilen 72 adet sperm lekesinden, 6, 12, 24, 72 saat (st), 1 hafta (hf), 1, 2 3, 4 5, 6 ve 7 ay boyunca mikroskobik teknikle sperm araştırıldı. Yapılan analiz sonucunda; her kumaş cinsi ve sıcaklık derecesi için, zaman ile saptanan sperm sayısının belirgin olarak azaldığı, zamanın sperm sayısının giderek azalması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu (p0.05) görüldü. Çalışmamızda, zaman geçtikçe ve sıcaklık arttıkça saptanan ortalama sperm sayılarının belirgin olarak azalması durumunun güncel adli tıp literatürü ile uyumlu olduğu görüldü. Kumaş çeşidi ile anlamlı bir fark saptanamaması verisinin ise örnek alma tekniği ile ilgili olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Environmental Factors Effected Sperm Detection on the Clothes as an Evidence of Sexual Assault and Postcoital Interval Detection of spermatozoa on the body or clothes of the victim which is accepted as pathognomonic in Adam?s criteria is the most valuable biologic evidence and very important for the identification of the assailant. It is hard to detect spermatozoa on the body after 72h of sexual assault and clothes, blankets or other material contains semen stains becomes most and the only important biological evidence of sexual assault. Amount of biological evidences on the clothes or other materials may decrease and structures may degenerate by time related to environmental factors. We aimed to establish the detectibility of spermatozoa, which is the most important evidence of sexual assault, on two different types semen stained fabrics which stored along specific time intervals and incubated in different temperatures. In our study; 72 semen stains were created on cotton and synthetic fabrics and incubated in different temperatures (4°C, 25°C and 37°C) after that the sperm were investigated from these stains for 6, 12, 24, 72 hour (h), 1 week w), 1, 2, 3, 4 5, 6 and 7 month (m) by microscopically. As a result of analysis, detected number of sperm decreased by time significantly in terms all types of fabric and all temperatures, and time factor had a statistically significant effect (p 0.05). In our study, detected average sperm count were significantly decreased depending on elapsed time and increased temperature and this circumstance is compatible with current forensic literature. Absence of a significant difference on average sperm count with fabric type was thought to be related to the sampling technique.