Endometriyozisin tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of the results of treatments in the patients with endometriosis
  1. Tez No: 115121
  2. Yazar: MUSTAFA ŞİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. TURAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi tedavi, Endometriyozis, Goserelin asetat, İnfertilite, Pelvik ağrı, Endometriosis, Goserelin asetat, Infertility, Pelvic pain. Surgical treatment
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Endometriyozisin tedavi sonuçlarının karşılaştırılması: Bu çalışmamızın amacı,kliniğimizde 1990-2000 yılları arasında infertilite veya pelvik ağrı nedeniyle diagnostik laparoskopi yapılıp,endometriyozis tanısı alan hastalara uygulanan değişik tedavi yöntemlerinin,infertilite; hastalığın evresi ve pelvik ağrı üzerine olan etkilerini değerlendirmekti. Bu amaçla Ocak 1990- Aralık 2000 tarihleri arasında kliniğimize başvuran ve yapılan diagnostik laparoskopi sonucu endometriyozis tanısı alan toplam 313 olgu çalışmaya alındı. Pelvik ağrı şikayeti olan olguların 6 aylık; infertilite şikayeti olan olguların 12 aylık tedavi sonuçları değerlendirildi. Endometriyozis olgularında ortalama yaş 30.7;en sık görüldüğü lokalizasyon Douglas peritonu (%38.7) olduğu tespit edildi. Olgulara uygulanan tedavi yöntemleri,hastalığın evresi,pelvik ağrı ve infertilite sonuçlarına göre değerlendirildi. Endometriyozisin tedavisinde en başarılı tedavi yönteminin cerrahi+medikal tedavi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the results of treatments in the patients with endometriosis: The aim of the study is to evaluate the different therapeutic approaches to the patients who admitted to gynecology and infertility department of Medical Faculty of University of Çukurova between 1990 and 2000 with infertility,stage of endometriosis and pelvic pain complaints and who had diagnosid as endometriosis after diagnostic laparascopy. For this purpose 313 patients who admitted to gynecology and infertility department of Medical Faculty of the University of Çukurova and who were diagnosed as endometriosis after diagnostik laparascopy were studied.We evaluate the results of the treatments of 6 mounts duration in the patients with pelvic pain and 12 mounts duration in the patients with infertility. The mean age was 30.7 in patients who had endometriosis and the localization site was excavatio recto-uterine.(%38.7) We evaluate the therapeutic approaches according to the stage, pelvic pain infertility and the localization of the endometriosis. We resulted that the most usefull therapeutic approaches in the patients with endometriosis is surgical and medical combined treatment