Türkiye diyetisyenlerinin beslenme bilgi, tutum ve davranışlarının saptanmasına yönelik bir çalışma
The Nutritional knowledge, beliefs and attitudes of Turkish dietititans
- Tez No: 115178
- Danışmanlar: DOÇ.DR. H. TANJU BESLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyetisyen, beslenme, tutum ve davranış, bilgi düzeyi, Dietitian, nutrition, beliefs and attitudes, knowledge
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Akbulut (Çıtak), G., Türkiye Diyetisyenlerinin beslenme bilgi, tutum ve davranışlarının saptanmasına yönelik bir çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Beslenme ve diyetetik alanında yetişmiş (diyetisyen, uzman diyetisyen, doktoralı diyetisyen), iyi donanımlı bireyler koruyucu sağlık hizmetlerinin arttırılması, hastalıkların önlenmesi ve ulusal düzeyde politikaların oluşturulması amacıyla çok çeşitli alanlarda hizmet vermektedirler. Bu araştırma, sağlık bilimlerinin ayrılmaz parçası olan beslenme ve diyetetik alanında yetişmiş bireylerin var olan beslenme bilgi düzeylerinin, tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Bu amaçla Türkiye Diyetisyenler Derneği 'ne üye olan 850 diyetisyen araştırma kapsamına alınmış ve bireylere beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını saptayıcı nitelikte bir anket formu posta aracılığıyla gönderilmiştir. Anketlere verilen yanıt oranı %25 (210 kişi) olmuştur. Araştırmanın sonucunda bireylerin çoğunlukla diyetetik alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlarda klinik diyetisyeni olarak çalıştıkları görülmektedir (%58). Çalışma kapsamında değerlendirilen bireylerin yaş ortalamaları 34.7±0.6 yıl, beden kitle indeksi ortalamaları (BKÎ) ise 22.3±0.1 kg/m2 olarak saptanmıştır. Bireylerin büyük çoğunluğunun“yeterli ve dengeli beslenme”kurallarına uydukları (%66.7), yüksek yağ ve kolesterol içeren besinler ile aşırı enerji alımından kaçındıkları belirlenmiştir (%70). Çalışma kapsamında kalan bireylerin = %72'si, sağlıklı beslenme konusunda verdikleri önerileri kendilerinin de uyguladığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin sadece %22'sinin düzenli olarak fiziksel aktivitede bulundukları saptanmıştır. Bunun yanı sıra bireylerin çok büyük bir kısmı (%87.6) yaptıkları işten tatmin olduğunu ve beslenme ve diyetetik alanında hizmet vermekten dolayı kendilerini mutlu hissettiklerini belirtmektedirler. Meslek edindikten sonra sağlıksız olan beslenme alışkanlıklarını zaman içinde değiştirdiğini ifade edenler çoğunluktadır (= %83).Çalıştıkları kurumlara göre bir değerlendirme yapıldığında ise üniversite hastanelerinde çalışan bireylerin bilgi sorularında daha başarılı oldukları görülmüştür. Bireylerin genel beslenme bilgi düzeyleri değerlendirildiğinde, bazı eksikliklerin olduğu saptanmakla beraber, bilgi düzeylerinin kabul edilebilir olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Akbulut (Çıtak), G., The nutritional knowledge, beliefs and attitudes of Turkish dietitians, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2001. The individuals (dietitian, dietitian with MSc, dietitian with Phd) trained in nutrition and dietetics are educated in various fields to increase the effect of“health promotion”,“disease prevention”and“formation of national nutrition policies”. This study is planned to determine nutritional knowledge, beliefs and attitudes of the individuals trained in nutrition and dietetics which is the important part of health sciences. For this aim a questionnaire has been posted to 850 members of the Turkish Dietetic Association to determine their nutritional knowledge, beliefs and attitudes. Twenty five percent (210 ones) of the questionnaires has been answered. Results have shown that the greatest number of the individuals are working in the dietetic field as clinical dietitians (58%). The mean ages of the individuals was found 34.7±0.6 years and mean body mass index (BMI) was found 22.3±0.1 kg/m2. It's determined that the greatest number of the individuals (66.7%) apply“well- balanced diet”rules and are avoiding to consume foods with high fat and cholesterol and excessive calorie (» 70%). It's also determined that the « 72% of the individuals included in this study apply healthy diet suggestions in their lifestyle which they want their patients to obey. It's fixed that only 22% of the respondents do regular physical activity. In addition to this, the most of the individuals (87.6%) has determined that they are satisfied in their jobs and feel themselves happy to work in nutrition and dietetics. The great number of the respondents said they get rid of unhealthy eating habits when they began to work as a dietitian (« 83%). To the institutions they work, most of the individuals working in the university hospitals as a clinical dietitian are more successful in the knowledge tests. Although there is little insufficiency in some questions, the nutritional knowledge levels of the individuals are determined as“acceptable”.