Futbolda sezon öncesi ile sezon öncesi hazırlık dönemi sonrasındaki vücuttaki bazı fizyolojik ve fiziksel değişikliklerin incelenmesi
A research about changes on some physiological and physical changes in body between before preparation period and after preperation period in before the season
- Tez No: 115328
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenman, Fiziksel ve Fizyolojik
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada amatör ve profesyonel futbolcuların fizyolojik ve fiziksel parametrelerinin ölçülmesi, sezon öncesi ve sezon öncesi hazırlık dönemi sonrasında vücutlarında meydana gelen fizyolojik ve fiziksel değişikliklerinin ölçülmesi ve kıyaslanması amaçlanmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında literatür taraması yapılmış, futbol, antrenman, futbolda sezon öncesi hazırlık dönemi, antrenmanın fiziksel ve fizyolojik etkileri hakkında genel bilgiler teorik olarak incelenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, uzman görüşü alınarak hazırlanmış olan kişisel bilgi formu ( Bkz. Ek. 1 ) sezon öncesinde ve sezon öncesi hazırlık dönemi sonrasında amatör ve profesyonel takım üzerinde uygulanmıştır. Kişisel bilgi formundaki, yaş, boy, vücut ağırlığı, istirahat kalp atım sayısı, sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, vital kapasite, vücut yağ yüzdesi, anaerobik kapasiteleri, aerobik kapasiteleri, sürat, esneklik, durarak uzun atlama ve pençe kuvvetleri, uzman kişilerin yardımı ile araştırmacı tarafından ölçülmüştür. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS for windows paket programına girilmiştir. Yukarıda belirtilen fiziksel ve fizyolojik durumlar için. frekans ve yüzde kullanılarak bunların örneklem içinde yoğunlukları belirlenmeye çalışılmıştır. Amatör ve profesyonel futbolcuların, sezon öncesi ve sezon öncesi hazırlık dönemi sonrası fiziksel ve fizyolojik durumlarının belirlenmesinde aritmetik ortalama ve standart sapma; ayrıca bu iki dönem arasında amatör ve profesyonel futbolcuların durumlarında -alfa sınır değeri 0,05 olmak üzere- anlamlı bir farklılığın olup olmadığının tespitinde de t testi kullanılmıştır.Sonuç olarak, amatör ve profesyonel futbolcular arasında, sezon öncesi hazırlık dönemi sonrasında, yaşlan, kiloları, sistolik kan basınçtan, vücut yağ yüzdeleri, aerobik kapasiteleri, sürat, esneklik, mekik, sınav testi, pençe kuvvetleri arasında P < 0.05 seviyesinde istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research the physiological and physical parameters of both professional and amateur footballers are measured and the physiological and physical changes in their bodies between before and after the preparation periods are tried to be measured and clarified. In the first part of this research the conceptual and theorical background of the subject is given, and the terms; football, training, preparation period before season, physical and physiological effects of trainings are theorically defined. In the second part of this research, an individual information inventory (see app. 1) which was designed with the helps of experts was adopted to both professional and amateur footballers before and atfer the preparation periods of the season. The parameters in this individual information inventory are measured by the researcher with the helps of the experts. The main paramaters measured in this inventory are listed as; age, height, weight, rested heartbeats, sistolic blood pressure, diastolic blood pressure, vital capacity, body fat percentage, anerobic capacities, aerobic capacities, speed, elasticity, long jump and sole strenghts. The data gathered from this inventory is evaluated in the SPSS for windows program. To point out the density percentages about the paramaters above frequency and percentage are used. In order to point out the phycial and physiological differences of professional and amateur footballers between their before and after preparation periods arithmetic avarage and standard deviation are used. Besides to clarify the meaningful differences of footballers between these periods the t- test is used and the limit value is taken as 0,05 for this test. mAs a result of the whole research it is founded out that there are meaningful statiscal differences (P < 0.05) between the values of ages, weights, sistolic blood pressures, body fat percentages, aerobic capacities, speed, elasticity, shuttle tests and sole strengths of footballers before and after preparation periods. Key Words : Football, Training, Physical, Physiological