Müzik eğitimi alan öğrencilerde el ve üst ekstremitenin değerlendirilmesi
Assessment of hand and upper extremity at music students
- Tez No: 115385
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA DOKUZTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Müzisyen, Kümülatif Travma, El Becerisi iv
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET AYŞE NERİMAN YILMAZ Yüksek Lisans, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ferda Dokuztuğ Araştırmamızın amacı müzik eğitimi alan kişilerde el ve üst ekstremiteleri değerlendirerek mevcut ya da oluşmakta olan kümülatif rahatsızlıkları ve etkilerini belirlemektir. Araştırmamıza çalışma grubu olarak; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı; I. ve IV. Sınıf öğrencileri ile öğretim Elemanları seçilmiştir. Araştırmamıza kontrol grubu olarak Abant izzet Baysal Üniversitesi Kemal Demir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu I. Sınıf öğrencileri seçilmiştir. Bireylerin okullarında yapılan ziyaretlerle birebir görüşülerek ve ölçümler yapılarak değerlendirme yapılmıştır. Değerlendirme Formu:. Anket Formu, Motor Değerlendirme, Ağrı Değerlendirmesi, Fonksiyonel Derecelendirme, Antropometrik ölçümler, Postür Analizi, Nörolojik Değerlendirme, Özel Testler, El Fonksiyon Değerlendirme Testleri, Duyu Değerlendirmesi, Eklem Hipermobilitesinin Değerlendirmesini içermektedir. Muskuloskeletal nörolojik rahatsızlıklar açısından müzisyen grup değerlendirildiğinde, bu rahatsızlıklarla ilgili objektif ve kesin bulgulara rastlanmamıştır. Muskulotendinit, sinir sıkışma veya karpal tünel sendromu hakkında bilgi veren bazı özel testlerin anlamlı şekilde pozitif olmasına rağmen, bu testlerin sonuçlarını destekleyecek herhangi bir duyu kaybı, yüzeyel refleks kaybı, kuvvet kaybı, fonksiyonel beceri kaybı ve elde deformitelere rastlanmamıştır. Bu nedenle araştırma grubumuzda kümülatif travma ve mdiğer muskuloskeletal ya da nörolojik rahatsızlıkların olduğunu söylemek mümkün değildir. Araştırmamıza katılan müzisyen grubunun doğru enstrüman çalma tekniklerinin önemini anlaması sadece kendinde bir takım rahatsızlıkların oluşmasını önlemede değil, aynı zamanda müzik öğretmeni olduklarından dolayı ileride kendi öğrencilerinin de bu rahatsızlıklardan korunmasını öğretmeyi sağlayacaktır. Çalışmamıza katılan müzisyenler ve kontrol grubundaki öğrencilerin ince el becerilerini değerlendirmek için Purdue Pegboard Testi uygulanmıştır, ince el becerisinden biraz daha kaba el becerilerini değerlendirmek için Minnesota El Beceri Testi uygulanmıştır. Müzisyen ve kontrol grubunun sayısının az olması müzisyenlerin el fonksiyonları ve kuvvetlerinin özelliklerinin tam olarak belirlenmesini engellemiştir. İleri çalışmalarda hem müzisyen grubunun sayısı arttırılarak, hem de daha profesyonel müzisyen grubu seçilerek; bunun yanında kontrol grubunun da sayısının ve yaş aralığının genişletilerek el fonksiyon testlerinin uygulanması ile daha güvenilir sonuçların elde edileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AYŞE NERİMAN YILMAZ Master of Science of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ferda Dokuztuğ The aim of the study is to specify the cumulative diseases and their effects which are already available or ready-to-show themselves, considering the hand and the upper-extremities in those who have the training of music. The subject of the study involves the School of Fine Arts at Abant İzzet Baysal University; i. e the Depeartment of Music Teaching, the students from Grade I. and IV.,and also the instructors. The control group also is selected from the Grade I. students from School of Kemal Demir Physical Therapy and Rehabilitation. The evaluations have been conducted in the light of the interviews and face-to-face cousultations with subjects. Evaluation Form: Questionnaire, Motor Evaluation, Pain evaluation, Functional Rational Scale, Antropometric Measurements, Special Tests, Hand- Function Measurement Vehicles, Sensory Evaluations, Hyper-mobility Evaluation, Posture Analysis, and Neurologial Evaluation. As observing the musician group pertaining to musculoskelatal- neurologic disease, there have been no objective and certain findings related to the diseases. Though the tests giving information about musculo- tendynit, nerve entrapment or carpal tunnel sydrome are found to be significantly positive, any sort of deformities in hand, loss of functional skills, or strength, surface reflex or loss of sense have not been observed. Thus, it; is impossible to state that cumulative trauma and other musculoskeletal or neurological diseases are seen in the subjects selected. Nonetheless, these findings may be the signs of cumulative trauma illnesses. Hence, we believe that it would be very useful to advise the musicians related to cumulative trauma illnesses.The awareness of the teachers for the techniques used to play the instruments enables not only themselves to avoid the diseases but also their students to teach how to be safe from all these diseases. Inorder to evaluate the hand-dexterities of the students in Control Group and the musician Purdue Pegboard Test has been conducted. For the rougher manuel skills Minnesota Hand- Dexterity test has been developed. The musicians and the Control group so insufficient that it is not properly possible to diagnose the manual functions of the musicians and the properties of their strength. In the upcoming studies, we expect to obtain more reliable findings by enlarging the musician group selecting expert musicians; besides all also enlarging the control group and involving a wider range of ages and conducting Hand functional tests. Keywords : Musician, cumulative trauma, hand dexterity