Travmatik anterior omuz insabiliteli olgularda proprioseptif duyunun değerlendirilmesi ve aktif-pasif ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması
Assessment of proprioceptive function and comparison of active-passive proprioception test methods in patients with traumatic anterior insability of the shoulder
  1. Tez No: 115384
  2. Yazar: RAFET İDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HULUSİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Propriosepsiyon, Mekanoreseptör, Açısal reprodüksiyon testi, Omuz instabilitesi, Proprioception, Mechanoreceptor, Angular reproduction test, Shoulder instability
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
1.0ZET Travmatik Anterior Omuz İnstabiliteli Olgularda Proprioseptif Duyunun Değerlendirilmesi ve Aktif- Pasif Propriosepsiyon Ölçüm Yöntemlerinin Karşılaştırılması Dr. Rafet İDİN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı inciraltı-İZMİR Çalışmamızda omuz ekleminde proprioseptif fonksiyonun varlığını, omuz instabiliteli hastalarda proprioseptif duyuda kaybın olduğunu, instabiliteli hastaların sağlam omuzlarında omuz instabilitesine neden olabilecek bir yatkınlığın varlığını,“Açık Bankart Tamiri ve Selektif Kapsüler Kaydırma”yöntemi uygulanan hastalarda proprioseptif duyunun düzeldiğini, Reproduction of Passive Positioning (RPP) ve Reproduction of Active Positioning (RAP) ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması ile hangi yöntemin daha etkin olabileceğinin gösterilmesi amaçlandı. Çalışmamıza 60 olgu alındı. Hastalar üç gruba ayrılarak değerlendirildi. Grup 1 (n=20) Kontrol grubu, Grup 2 (n=20) instabilite grubu. Ameliyat edilmemiş travmatik anterior omuz instabilitesi olan hastalar alındı. Grup 3 (n=20) Cerrahi grup,“Açık Bankart Tamiri ve Selektif Kapsüler Kaydırma”yöntemi ile ameliyat edilmiş hastalar alındı. Proprioseptif fonksiyonun değerlendirilmesinde Cybex NORM izokinetik Dinamometre cihazı kullanıldı. Eklem hareket duyusunun tespitinde Threshold To Detection of Passive Motion (TTDPM), eklem pozisyon duyusunun tespitinde RPP ve RAP ölçüm yöntemleri uygulandı. Nötral ve 30° eksternal rotasyon noktaları referans noktaları olarak kabul edildi. 17sn açısal hız kullanıldı. Kontrol grubundaki bireylerde dominant - non-dominant omuzları arasında fark olmadığı, instabil omuzlarda proprioseptif duyuda kayıp olduğu, cerrahi tamir uygulanan omuzlarda proprioseptif duyuda kısmi düzelme olduğu, instabilite grubu ve 1cerrahi grubundaki hastaların sağlam omuzlarında omuz instabilitesine neden olabilecek bir yatkınlığın bulunduğu, RAP ölçüm yönteminin proprioseptif fonksiyonun değerlendirilmesinde daha duyarlı ve daha fonksiyonel bir yöntem olduğu sonuçlarına varıldı.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Assesment Of Proprioceptive Function And Comparison Of Active - Passive Proprioception Test Methods In Patients With Traumatic Anterior Instability Of The Shoulder Rafet İDİN, MD. Dokuz Eylül University, School of Medicine Department of Orthopaedic Surgery and Traumatology inciraltı, İZMİR In our study we aimed to determine the presence of proprioceptive function of the shoulder joint, the loss of proprioceptive function in patients with shoulder instability, the predisposition to shoulder instability in the intact shoulders of patients with contralateral shoulder instability as well as restoration of proprioceptive functions in patients treated with“Open Bankart Repair and Selective Capsular Shift”method. We also compared the methods for proprioceptive assessment Reproduction of Passive Positioning (RPP), Reproduction of Active Positioning (RAP) to determine their effectiveness. Sixty cases were evaluated into three groups. Group 1 (n=20) control group, Group 2 (n=20) instability group, consisted of patients with traumatic anterior shoulder instability without a history of surgical treatment. Group 3 (n=20) surgery group, consisted of patients treated with“Open Bankart Repair and Selective Capsular Shift”procedure. Cybex NORM Isokinetic Dynamometer device used for the assessment of proprioceptive function. Threshold To Detection of Passive Motion (TTDPM) method used for the assessment of the joint motion sensation while RPP and RAP methods used for the assessment of the joint position sensation. Neutral and 30° external rotation positions were accepted as reference points. 1 7sec angular velocity used during measurements.No statistically significant difference was found between dominant and non- dominant shoulders in control group. Loss of proprioception in unstable shoulders were observed, while this loss is restored in surgically treated patients. There is a loss of proprioceptive function in intact shoulders of the instability group and surgery group suggesting a predisposition to shoulder instability. Finally, RAP method found to be more sensitive and functional for the assessment of proprioceptive function of the shoulder joint.