Annelerin uyguladığı masajın prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin büyüme-gelişmesine etkisi
The effect of massage to the growth and development of premature low birth weight babies applied by mothers
- Tez No: 115630
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANDAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bebek Masajı”, Prematüre Bebek”, Hemşirelik”, Bakım”, Infant Massage”, Premature Baby”, Nursing”, Care”
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 619
Özet
ÖZET ANNELERİN UYGULADIĞI MASAJIN PREMATÜRE VE DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIKLI BEBEKLERİN BÜYÜME-GELİŞMESİNE ETKİSİ Seher San kaya Bu çalışma, Mayıs 2001 -Mayıs 2002 tarihleri arasında, Sağlık Bakanlığı Aydın Doğumevi Pediatri Servisinde, annelerin uyguladığı masajın prematüre ve DDA bebeklerin büyüme gelişmesine etkisini ölçmek amacıyla yarı deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma örneklemini 30 prematüre ve DDA bebek (15 kontrol grubu, 15 deney grubu) oluşturmuştur. Örnekleme alınan bebekler; 34-36 gestasyon haftasında doğmuş, doğum kiloları 1800-2500gr arasında olan, doğumdan sonra 15-35 gün içinde doktor kontrollerinin yapılarak sağlıklı, stabil masaj yapılabilir durumda olduğuna karar verilmiş ve taburcu olmuş, anne sütüyle beslenen, ApgarSkoru(1. dk) 5 ve üzerinde olan bebeklerdir. Örnekleme alınan bebeklerin anneleri; en az ilkokul mezunu, herhangi bir metabolik ya da kronik hastalığa sahip olmayan kadınlardır. Araştırmada gerekli verileri toplamak amacıyla; Bilgi Toplama Formu (Ek-1), Eğitim Planı Formu (Ek-2), Masaj Kontrol Formu (Ek-3), Masaj Uygulama Rehberi (Ek-4), Masaj izlem Formu (Ek-5), Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) (Ek-6), bebek tartı aleti kullanılmıştır. Toplanan veriler Ki-kare ve Mann-Whitney U testleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda; deney grubu bebekler ile kontrol grubu bebeklerin ortalama kilo alımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p0.05). Sonuç olarak; annelerin uyguladığı masaj prematüre ve DDA bebeklerin büyüme gelişmesine olumlu katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF MASSAGE TO THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF PREMATURE AND LOW WEIGHT BABIES APPLIED BY MOTHERS SEHER SARIKAYA This research has done semi experimentally to test the effect of massage applied by mothers to the growth and development of premature and low birth weight babies in Aydın Doğumevi Pediatric Service of Health Ministry in May 2001-May 2002. The sampling group including 30 premature and low birth weight babies (15 of controlled group, 15 of experimantal group) The sample babies; were born in 34-36 gestation week and were 1800 to 2500 kg weight. The babies are the ones whose controls were completed (15-35 days after birth) and decided to be healty and stable enough to be applied massage, left from the hospital, and fed by mother milk. The babies are also the ones whose Apgar Results (1. minutes)are 5 and more. The education level of baby's mothers is at least primary school and mothers have no metabolic, chronic diseases. Information collection form, Education Planning Form, Massage Control Form, Massage Utilization Form, Massage Review Form, Ankara Development Scanning Notebook and Baby Scale Device has been used so as to gain needed data in the survey. The supplied data have been analysed by Ki-Square and Mann- Whitney U tests. In the end of the research it has been found that there is a significant difference in the average weight of experimental and controlled group babies (p0.05) As a result, the massage applied by mothers to the premature and low birth weight babies has contributed to the development and growth of these babies positively.