Anne dostu bir hastanede Dünya Sağlık Örgütünün pozitif doğum deneyimi için intrapartum bakım önerilerinin uygulanma durumu
The investigation of the effect of the resveratrol on oxidative damage in pregnant woman
  1. Tez No: 734029
  2. Yazar: AZİZE IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne dostu hastane, Ebelik, İntrapartum bakım, Kadın, Pozitif doğum deneyimi, Intrapartum care, Midwifery, Mother-friendly hospital, Positive birth experience, Women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırma anne dostu bir hastanede Dünya Sağlık Örgütünün pozitif doğum deneyimi için intrapartum bakım önerilerinin uygulanma durumunu incelemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı olarak, Mart 2021-Eylül 2021 tarihleri arasında, İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Ahmet Ersan Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde vajinal doğum yapan 384 kadın ile yürütülmüştür. Veriler araştırmacılar tarafından ilgili literatür taranarak hazırlanan 'Tanıtıcı Bilgi Formu' ve“Pozitif Doğum Deneyimi İçin İntrapartum Bakım Önerileri Formu”ile yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Araştırma verileri Statistical Package For Social Science (SPSS) 20.0 paket programı ile analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 25,82  5,30 yaş, %24,7'si lise mezunu, %62,8'i çalışmıyor, eşlerinin %27,9'unun okur yazar ve %61,7'sinin serbest meslek sahibi olduğu belirlenmiş ve %67,7'sinin gelirin giderine denk algıladığı, %83,2'sinin sosyal güvencesinin olduğu saptandı. Kadınların %99,2'sinin travay ve doğum süresince yanında refakçı bulundurulmadığı, %79,9'una oksitosin, %59,1'ine sıvı veya yiyecek kısıtlaması, %23,2'sine fundal basınç, %99,8'ine epizyotomi ve %99,7'sine uterus masajı uygulandığı saptandı. Sonuç: Araştırmaya katılan kadınların pozitif doğum deneyimi için intrapartum bakım önerileri formuna verdikleri cevaplar sonucunda, sağlık profesyonellerinin dünya sağlık örgütünün pozitif doğum deneyimi için intrapartum bakım önerilerinin bir kısmını uygulamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar kadınların pozitif doğum deneyimi edinmeleri bakımından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out to examine the application of intrapartum care recommendations for positive birth experience of the World Health Organization in a mother-friendly hospital. Material and Methods: Descriptively, the research was carried out with 384 women who had vaginal birth between March 2021 and September 2021 in the Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital Ahmet Ersan Gynecology and Obstetrics Clinic affiliated to the Izmir Provincial Health Directorate. The data were collected by face-to-face interview method with the“Introductory Information Form”and“Intrapartum Care Recommendations Form for Positive Birth Experience”prepared by the researchers by scanning the relevant literature. Research data were analyzed with the Statistical Package for Social Science (SPSS) 20.0 package program. Descriptive statistics were used to evaluate the data. Results: It is detected that the average age of women is 25.82  5.30 years, 24.7% are high school graduates, 62.8% are unemployed, 27.9% of their spouses are literate and 61.7% are self-employed. and 67.7% of them perceived income as equal to expenditure, 83.2% of them had social security. 99.2% of the women were not accompanied by a companion during labor and birth, 79.9% were oxytocin, 59.1% were subject to fluid or food restriction, fundal pressure was to 23.2%, episiotomy was to 99.8% and uterus massage was applied to 99.7% of them. Conclusion: As a result of the answers given by the women participating in the study to the form of intrapartum care recommendations for positive birth experience, it was concluded that health professionals did not apply some of the intrapartum care recommendations for positive birth experience of the World Health Organization. These results are very important for women to have a positive birth experience.