Piterjiyumda human papilloma virus, p53 gen mutasyonu: PCR ve immünohistokimyasal çalışma
The human papilloma virus, p53 gene mutation at the pterygium PCR and immuno-histochemical study
- Tez No: 115717
- Danışmanlar: PROF.DR. SEYHAN VARİNLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Piterjiyum, Human papilloma virus, p53 VI, Pterygium, Human papilloma virus, p53. VII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 747
Özet
ÖZET PİTERJİYUMDA HUMAN PAPILLOMA VIRUS, p53 GEN MUTASYONU PCR VE İMMÜNOHİSTOKİMYASAL ÇALIŞMA Son yıllarda piterjiyumun neoplastik bir gelişim olduğu konusunda çeşitli çalışmalar literatürde yer almaktadır. Piterjiyumda Human Papilloma Virüs (HPV) varlığı ilk kez Dr.Varinli ve arkadaştan tarafından 1994 yılında bildirilmiştir. HPV benign ve malign pek çok tümörde izole edilmiş bir onkovirüstür ve p53 mutasyonu ile arasındaki ilişki farklı neoplazmlarda araştırılmıştır. Bu çalışmada 65 'i primer, 7'si rekürren piterjiyumda p53 tümör baskılayıcı gen mutasyonu ve HPV enfeksiyonu varlığının araştırılması planlandı. p53 tümör baskılayıcı gen mutasyonu immünohistokimyasal yöntem, HPV konsensüs, HPV- 16 ve HPV- 18 varlığı PCR (Polymerase Chain Reaction= Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi ile araştırıldı. Çalışmaya alman piterjiyum örneklerinin 64'ünde (% 88,8) p53 tümör supressör gen mutasyonu bulundu. p53 mutasyonu pozitif olguların 581 primer, 6'sı rekürren piterjiyum idi. Çalışma grubuna alınan piterjiyum örneklerinin 28'inde (% 38,9) HPV popzitif bulundu. HPV pozitif olguların 26'sı primer, 2'si rekürren piterjiyum olgusu olup, HPV pozitif olguların 4 tanesi HPV- 18, 8 tanesi ise HPV- 16 olarak saptandı. Çalışma sonucunda piterjiyum etyopatogenezinde HPV ve p53 mutasyonunun önemli bir rolü olduğu düşünüldü ve bu bulguyu destekleyici ileri çalışmaların yapılması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE HUMAN PAPILLOMA VIRUS, p53 GENE MUTATION AT THE PTERYGIUM PCR AND IMMUNO-HISTOCHEMICAL STUDY In recent year multiple studies that involves issues regarding if the pterygium lesions were accepted as neoplasm appears in the literature. Human Papilloma Virus in pterygium was firstly demonstrated by Varinli et al in 1994. HPV is an oncovirus that isolated in many benign and malign tumors and even the relationship between HPV and p53 mutation were investigated in different neoplasms. In this study it was planned to investigate the p53 mutation and the presence of the HPV infection in primary and recurrent pterygium while the p53 tumor suppressor gene mutation was displayed by an immuno-histochemical method, the presence of HPVconsensus, HPV- 16 and HPV- 18 were investigated by the PCR (Polymerase Chain Reaction) method. As a result of the study, the p53 rumor suppressor gene mutation was found positive in 64 (88.8 %) of the samples which were 58 primary piterygium and 6 recurrent. While the HPV was found positive in 28 cases (38.9 %) which were 26 primary pterygium and 2 recurrent. 4 HPV positive samples out of 28 were determined as HPV- 18 and 8 were determined as HPV-16. Consequently, it has been assumed that HPV and p53 gene mutation plays an important role at the etiopathology of the pterygium and further studies shold be done to support this idea.