Doğum analjezisinde intravenöz hasta kontrollü remifentanil uygulaması
Patient-controlled intravenous analgesia using remifentanil in the parturient
- Tez No: 115759
- Danışmanlar: DOÇ.DR. Y. OKAN BALCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Anesthesiology and Reanimation, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağrısız doğum, remifentanil, hasta kontrollü analjezi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Epidural analjezi doğum eylemi süresince ağrı giderimi sağlayan en etkin ve emniyetli bir yöntemdir. Ağrısız doğum uygulamalarında epidural analjezi yöntemine alternatif, santral sinir sistemine invaziv girişim gerektirmeyen, etkin bir analjezi yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır. Remifentanil; hasta kontrollü analjezi yöntemi kullanıldığında emniyetli ve etkin bir ağrı giderimi sağlayan, çok kısa etkili bir mü-opioid agonistidir. Bu çalışmada aktif travaydaki primipar ve multipar anne adaylarına ağrısız doğum amacıyla farklı dozda hasta kontrollü intravenöz (i.v.) remifentanil uygulamasının etkinliğini, anne memnuniyetini ve yenidoğanda APGAR skorları üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Komitesi'nin izni alınarak, vajinal doğum planlanan 80 gebe pariteleri ve remifentanil infüzyon dozlarına göre rasgele seçimle 4 ana gruba ayrıldı. Bir PCA cihazı yardımıyla 20 primipar olgudan oluşan grup I`e 20 mg yükleme dozunu takiben 0.1 mg/kg/dk bazal infuzyona ek olarak, 15 m.g i.v. remifentanil 5 dakika kilitli kalma süresi içerisinde bolus dozda verilirken, 20 primipar olgudan oluşan grup H'de bazal infüzyon hızı 0.15 mg/kg/dk'a yükseltildi. Benzer şekilde; 20 multipar olgudan oluşan grup III' e, 20 mg yükleme dozunu takiben 0.1 mg/kg/dk bazal infüzyona ek olarak, 15 mg i.v. remifentanil 5 dakika kilitli kalma süresi içerisinde bolus dozda verilirken, 20 multipar olgudan oluşan grup IV'te de bazal infüzyon hızı 0.15 mg/kg/dk'a yükseltildi. İnfüzyon; yenidoğanın çıkımını takiben sonlandırıldı. Travay süresince sistolik-diastolik kan basınçları, anne-bebeğin kalp atım hızlan, VAS ağrı ve sedasyon skorları değerlendirildi. Doğumu takiben 1. ve 5. dk APGAR skorları ve anne memnuniyeti kaydedildi. Tüm gruplarda ağrı VAS skorunda, başlangıç ağrı VAS skoruna göre istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş belirlendi (p0.05). Ortalama sedasyon skoru grup IV'te, grup III'e göre daha yüksek bulundu (p< 0.05). Ortalama sedasyon skoru grup II'de, grup I'e göre daha yüksek bulunmuş ise de bu artış istatistiksel olarak anlam ifade etmedi (p>0.05). Bütün gebeler doğum analjezisi için bu yöntemi yeterli ve iyi buldular. Tüm gruplarda yenidoğanların 1. ve 5. dk APGAR skorları normal sınırlarda idi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Patient-controlled intravenous analgesia using remifentanil in the parturient Epidural analgesia is a safe and the most effective method of pain relief during labour. There is a need for an effective alternative to epidural analgesia for labour which is not be invasive for the central nervous system. Remifentanil is an ultra short-acting opioid that produce safe and effective analgesia when used in a patient controlled analgesia (PCA) device. The purpose of the present study was to invesigate the efficacy, safety, mother satisfied and neonatal APGAR scores of remifentanil with different intravenous (i.v.) doses with a PCA device for labour. After approval by the Çukurova University Ethical Comity, a total of 80 patients scheduled for vaginal delivery were divided into 4 groups. A PCA pump was set to deliver i.v. remifentanil backround infusion of 0.1 mg/kg/min and 15 ug bolusus with a five minutes lock out period following 20 mg loading dose in group I, for primipar 20 women. The backround infusion was increaced 0. 1 5 mg/kg/min for group II, for primipar 20 women. Similar the PCA pump was set to deliver i.v. remifentanil backround infusion of 0.1 mg/kg/min and 15 mg bolusus with a five minutes lock out period following 20 mg loading dose in group III, for multipar 20 women. The backround infusion was increaced 0.15 mg/kg/min for group IV, for multipar 20 women. PCA was stopped just after delivery. Sistolic-diastolic blood pressure, fetal and maternal heart rate, visual pain score, sedation score, efficacy, mother satisfied and neonatal APGAR score were assessed. There were a statisticaly significant reduction (p0.05). Mean sedation score was lower in group I than group II, but there were no significant differences between them (p>0.05).