Türkiye'de faaliyet gösteren aile hekimlerinin problemlerinin tespiti, aile hekimlerinin problemlere ilişkin değerlendirmeleri ve çözüm önerilerinin tespitine yönelik bir alan araştırması
Determination professional problems and their solution suggestions of family physicians in Turkey
  1. Tez No: 115916
  2. Yazar: KÜRŞAT ALGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, genel pratisyenlik, genel tıp uzmanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri, The Family Physician, General Practitioner, The General Medical Specialization, Primary Health Care
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Algın, K.,“Türkiye'de Faaliyet Gösteren Aile Hekimlerinin Problemlerinin Tespiti, Aile Hekimlerinin Problemlere İlişkin Değerlendirmeleri ve Çözüm Önerilerinin Tespitine Yönelik Bir Alan Araştırması”Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Sürekli, kapsamlı ve kişiye yönelik hizmet; hastalıkların erken tanı ve tedavisi; hastalıklardan korunma ve sağlıklı olmanın sürekliliğini sağlama gibi birinci basamak hizmetlerini sunan aile hekimliği, önemi bütün dünyada 1950'lerden bu yana daha iyi anlaşılan bilimsel bir disiplindir. Sağlık Bakanlığı politikalarında zaman zaman yer alan AH ile ilgili uygulamalar, hedeflenen ölçüde yaygınlaştırılamamış ve sistem olarak sonuçlandırılamamıştır. Reformlar ve bunlar içinde yer alan aile hekimliğine yönelik çalışmalar, bir dizi mesleki ön kabule ilişkin tartışmalarla birlikte günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'deki aile hekimlerinin mesleki sorunlarının tespitine yönelik değerlendirmeleri ve bu sorunlara ilişkin olası çözüm önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Veriler anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma sonunda aile hekimlerinin sorunlarının; aile hekimliği eğitim programı içinde birinci basamak sağlık kuruluşlarında rotasyonların olmaması, aile hekimliği asistan eğitiminde iç hiyerarşinin, yani aile hekimliği klinik disiplini ve bununla ilgili uygulamaları içeren bir sistemin olmaması, meslek örgütlerinin aile hekimliğine karşı olumsuz ön kabulleri, yöneticilerin aile hekimliği hakkında yeterince bilgiye sahip olmaması, Sağlık Bakanlığı 'nın aile hekimliğine yönelik politikasının olmaması, ücretlerin yetersizliği, sorunlarında odaklandığı bulunmuştur. Aile hekimlerinin sorunlarına yönelik oluşturulan çözüm önerilerinin ise; birinci basamakta uzmanlaşmanın gerekliliğinin ve aile hekimliği disiplininin diğer sağlık profesyonellerine, yöneticilere ve halka tanıtılması, sağlık sistemi içinde aile hekimliğinin yerinin net bir şekilde ortaya konması, aile hekimliği uzmanlık eğitiminde birinci basamak sağlık kurumlarında rotasyonların düzenlenmesi, sağlık sistemi içinde aile hekimlerinin görev tanımlarının açık ve net olarak tanımlanması olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Algın, K., Determination Professional Problems and Their Solution Suggestions of Family Physicians in Turkey. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Health Institutions Management Thesis of Science Specialization, Ankara, 2002. Family physicians serve first step health services like as continious, extensious and for individual services, early diagnosis and treatment of illnesses, to defend illnesses and to provide become healthy position's continious. Its important understood more since 1950's. Family physician's applications sometime find a place in Health Ministry politics but it can not be diffused as in target and not resulted as a system. Reform tryings for this area comes to present with preaccept of technical. In this work, evaluations of family physician's problems in Turkey and to determine solving suggestions and advices are aimed. Datas are collected by inquiries. At end of the search, as a problems of the family physicians focussed in these subjects: not become rotation programs in first step health services, not become a family physicians clinical discipline and related applications in assistance education, profession organisation's negative ideas, inadequate knowledges of administrators, not have any politic about this subject in health ministry programs, inadequate salaries. Solving suggestions are focussed in these areas: necessity of specialization in First Step Services, introducing to other health professionals, administraters and people, to determine clearly place of family physicians in health system, organizating rations in education of family physicians in first step health associations, clearly identification of family physician missions in health systems.