K1 vitamini ve iskeletsel florozis
Vitamin K1 and skeletal fluorosis
- Tez No: 115931
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÜRKÇÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: K1 vitamini, Sodyum florür, İskeletsel florozis, Hayvan çalışması, Biyomekanik, Vitamin K1, Sodium fluoride, Skeletal fluorosis, Animal study, Biomechanics. XI «* *$%&&
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
K1 Vitamini ve Iskeletsel Florozis İskeletsel florozis, kemik miktarının artışına rağmen kemiğin mekanik dayanıklılığının azalması ile karakterizedir. Bu, osteoid hacmi ve kemik mineral boyutunun artmasını takip eden, mineralizasyon defekti sonucu oluşur. Diğer yandan, yakın zamanlarda yapılan çalışmalar, K1 vitamininin kemik yeniden şekillenmesini, kemik mineral oluşumunu ve hacmini düzenleyebildiğin! göstermiştir. Bu bilgilere dayanarak, bu çalışmanın amacı K1 vitamininin florotik uzun kemik morfolojisi, mekanik dayanıklılığı ve femur ile vertebra histolojisi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu nedenle, 4 haftalık erkek Wistar sıçanlar (n= 40) rastgele üç gruba dağıtıldılar. Oniki hafta süresince, kontrol grubu (n= 14) doğal kaynak suyu (DKS) aldı, sodyum florur (NaF) grubu (n= 13), 125 ppm NaF içeren DKS aldı ve K1 vitamini grubu (n= 13) 125 ppm NaF içeren DKS ile birlikte 0.2 mg/gr/gün K1 vitaminini gavaj ile aldı. Sıçanların yem ve su alımları serbest bırakıldı. Onaltı haftalık sıçanların hayatlarına servi kal dislokasyon yöntemi ile son verildi. Sol femur ve tibiae, sağ femur ve lumbar 1. (L-1) vertebra elde edildi. Kemik örnekleri üzerinde, morfolojik ölçümler, biyomekanik test ve histolojik değerlendirmeler yapıldı. Bu çalışmanın sonuçları, K1 vitamininin, NaF'ün neden olduğu iskeletsel florozise özgü morfolojik, biyomekanik ve histolojik değişiklikleri önlediğini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle, bu çalışmanın sonuçları, K1 vitamininin iskeletsel florozis üzerinde tedavi edici etkisi olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Vitamin K1 and Skeletal Fluorosis Skeletal fluorosis is characterized with decreased bone mechanical strength despite of increased bone mass. This occurs result of mineralization defect following increased osteoid volume and bone mineral size. On the other hand, recent studies demonstrated that vitamin K1 may regulate bone remodeling, bone mineral formation and size. On the basis of these data, the aim of this study was to investigate the effect of vitamin K1 on fluorotic long bone morphology, mechanical strength, and on femoral and vertebral histology. Therefore, 4 weeks old male Wistar rats (n= 40) randomly divided into three groups. The control group (n= 14) received bottled water, the sodium fluoride (NaF) group (n= 13) received bottled water contained 125 ppm NaF and the vitamin K1 group (n= 13) received bottled water contained 125 ppm NaF together with 0.2 mg/g/day vitamin K1 via gavaj for 12 weeks. The rats were allowed to have food and water ad libitum. Sixteen weeks old rats were eutenized with cervical dislocation. The left femur and the tibiae, the right femur and lumbar- 1 (L-1) vertebra were removed. Morphological measurements, biomechanical test and histological evaluations were performed on bone specimens. The results of this study revealed that vitamin K1 prevents NaF- induced morphological, biomechanical and histological changes which are typical for skeletal fluorosis. Therefore, the results of this study showed that vitamin K1 may have a therapeutic effect on skeletal fluorosis.