Bazı bölgelerimizde üretilen şarapların resveratrol düzeyleri ve bölgelerin ekolojik koşullarının resveratrol içeriği üzerine etkileri
Resveratrol concentrations of wines produced in some regions of turkey and effects of ecological conditions of regions on resveratrol amounts
- Tez No: 223030
- Danışmanlar: PROF.DR. UFUK YÜCEL, Y.DOÇ.DR. NEDİM ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biochemistry, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Resveratrol, şarap, ekolojik koşullar, Resveratrol, wine, ecological conditions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu tezde, bazı bölgelerimizde yetiştirilen şaraplık siyah üzümlerden üretilen kırmızı şaraplarda bulunan resveratrol (3,5,4' trihidroksistilben) düzeyleri araştırılması ve bölgelerin iklim ve toprak yapıları, bağlarda uygulanan kültürel ve bitki koruma işlemleri incelenerek bu parametrelerin resveratrol içeriğini nasıl etkilediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Resveratrol, fitoaleksin adı verilen bir polifenol çeşididir. Polifenoller üzümlerin kabuklarında, çekirdeklerinde ve saplarında bulunan maddelerdir. Fenolik bileşikler, özellikle flavanoller şarap alımıyla ilgili bilinen sağlık yararları açısından antioksidan özelliklere sahiptirler. Birçok çalışma, üzümlerde stres koşullarında bir savunma metaboliti olarak sentezlenen resveratrolün şarapta bulunduğunu göstermiştir. Şarap insanlarda kansere, iltihaplanmalara ve koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellikleri olduğu bilinen polifenol bileşikleri büyük oranda içermektedir. Hücre ve hayvanlarda yapılan çalışmalar, kırmızı şarabın, lösemi, deri, akciğer ve prostat kanserleri gibi pek çok kanser türünde koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir. In-vivo çalışmalardan alınan son bilgiler, resveratrolün kanserin başlangıç, gelişme ve ilerleme safhalarında etkili bir ajan olabileceği hakkında bilgi vermektedir. Pek çok yayında kimi şaraplardaki resveratrol konsantrasyonunun belirlenmesi ile ilgili yöntemler bulunmaktadır. Farklı ülkelerdeki şarapların içerdiği resveratrol miktarının belirlenmesi ile ilgili birçok araştırma olmasına rağmen, Türkiye'de özellikle şarapların üretildiği üzümlerin yetişme koşulları ile resveratrol sentezi arasındaki ilişki hakkında yapılmış benzer bir çalışma henüz bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Ege, Marmara ve Trakya Bölgeleri'nde üretilen kimi bağlardan sağlanan Cabernet sauvignon ve Merlot siyah üzümlerinden üretilmiş şaraplarda bulunan resveratrol miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar bölgelerin ekolojik koşulları (sıcaklık, nem, yükseklik, jeokimyasal karakteristikler) açısından birbirleriyle karşılaştırılmış ve resveratrol miktarı ile üzüm çeşidi, toprak yapısı, üzümlerin yetişme koşulları (mekanik yaralanmalar, mantar enfeksiyonları) ve abiyotik stres(UV ışığı) arasındaki korelasyon araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, trans-resveratrol (3,5,4?-trihidroksistilben) concentrations of red wines produced from black grapes are determined and climate conditions, soil compositions of vineyards, plant protection and cultural processes are applicated in vineyards are analysed. At the end of study, all these parameters are related to resveratrol concentrations of analyzed wines. Resveratrol is atype of polyphenol which is named phytoalexin. Phenolic compounds, specially flavanols have antioxidant properties with known by wine consumption. Many investigations show that resveratrol which is produced in grape covers against some difficult conditions in vineyards is found in wine. Wine has high amounts of polyphenolic compounds that are known protective properties against coroner heart diseases, cancer and inflammation. In-vitro and in-vivo investigations show that red wine has protective effects on leucemia, skin, lungs and prostate cancers. For recent informations from in-vivo investigations, resveratrol is an effective agent in initation, growing and progression of cancer. In many papers, several methods are pointed in determination of resveratrol concentrations. In spite of there are many investigations in different countries where the concentrations of resveratrol are determined, there isn?t any investigations in Turkey which about relationship between growth conditions of grapes and resveratrol concentrations yet. In this study, trans-resveratrol concentrations of wines are produced from Cabernet sauvignon and Merlot black grapes in Ege, Marmara and Trakya regions of Turkey are determined by high performance liquid chromatography (HPLC). The results are compared from the point of ecological conditions of regions (temperature, humidity, altitude and geochemical characteristics) and correlations between resveratrol amounts and grape type, solid structure of vineyards, growth conditions of grapes (mechanical injuries, specially fungus enfections) and abiotic stress (UV ligth) are investigated.