Mechanical properties of graft copolymers of polypyrrole
Polipirol aşı kopolimerlerinin mekanik özellikleri
  1. Tez No: 116086
  2. Yazar: CANAN BİRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE, PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: polipirol, aşı kopolimerleri, mekanik özellikler, iletken polimerler, yaşlandırma VI, Polypyrrole, graft copolymers, mechanical properties, conducting polymers, aging IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz POLİPİROL AŞI KOPOLİMERLERÎNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Biran, Canan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Levent Toppare Prof. Dr. Teoman Tinçer Haziran 2001, 66 sayfa Elektokimyasal yöntem ile polimerleştirilen iletken polipirol (PPy) ve iletken politetrahidrofuran-polipirol (TPPy) ve polisiloxan-polipirol (SPPy) kopolimerlerinin mekanik özellikleri incelendi. SPPy iletken kopolimerlerinin yaşlandırılmasnın mekanik özelliklerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Son olarak, destek çözelti, pH ve elektrot maddesi gibi electrokimyasal sentez koşullarının PPy ve SPPy polimerlerinin mekanik özellikler üzerindeki etkileri çalışıldı. Polipirol iletken polimerinin matrisi içine pirolil fonksiyonlandırılmış yalıtkan polimer yerleştirilmesi sonucu mekanik özelliklerde iyileşme sağlanmıştır. Bunun yanında sentezlenen kopolimerlerin elektriksel iletkenlik özelliklerinde kayda değer bir değişim gözlemlenmedi. Yaşlandırma sonucu mekanik özelliklerde azalmanın arkasından bir geri kazanım gözlendi. Destekelektrolit derişiminin artışı ile birlikte SPPy kopolimerlerinin mekanik özellikleri artarken, PPy polimerlerinde ise düştü. Elektrokimyasal polimerizasyon ortamının pH'sı oluşan polimerlerin mekanik özellikleri ve morfolojisinde güçlü bir etkisi görüldü. Platin yerine anot olarak paslanmaz çelik kullanıldığında ise PPy ve SPPy iletken polimerlerinin mekanik özelliklerinde kayıp gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL PROPERTIES OF GRAFT COPOLYMERS OF POLYPYRROLE Biran, Canan M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare Co-supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer June 2001, 66 pages Mechanical properties of electrochemically prepared conducting polymers, namely polypyrrole (PPy), polypyrrole-polytetrahydrofuran graft copolymers (TPPy) and polysiloxane-polypyrrole graft copolymers (SPPy) were investigated. The effect of oxidative aging on ultimate mechanical properties of PPy and SPPy conducting polymers was also studied. Finally, the influences of synthesis conditions such as supporting electrolyte concentration, pH and electrode material were examined. Introducing functionalized insulating polymers into polypyrrole matrix enhanced mechanical properties of the resulting copolymers, without leading to a decrease in the conducting ability of the species. Aging caused initial decrease in mechanical properties followed by a recovery. On the other hand, 111increasing supporting electrolyte concentration promoted mechanical integrity of SPPy copolymer, while caused in the loss of mechanical behavior of PPy films. The pH of the electropolymerization medium influenced both the mechanical properties and morphology of films. When stainless steel was used as the working electrode, the polymers had lower mechanical properties than those of prepared on platinum electrodes.