The Vertical displacement and life-history traits of daphnia pulex leyding lake Eymir
Eymir gölündeki daphnia pulex leyding populasyonunun dikeysel yer değişimi ve hayat hikayesi
- Tez No: 116101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eymir Gölü, Daphnia pulex, günlük dikeysel göç, dikeysel yer değişim, hayat hikayesi, av baskısı. vı, Lake Eymir, Daphnia pulex, predator avoidance, diel vertical migration, vertical displacement, life-history traits IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ EYMİR GÖLÜNDEKİ Daphnia pulex Leydig POPULASYONUNUN DİKEYSEL YER DEĞİŞİMİ VE HAYAT HİKAYESİ Muluk, Çağrı B. Yüksek Lisans, Biyolojik Bilimler Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meryem Beklioğlu Temmuz 2001, 63 sayfa Bu çalışmada Eymir Gölü'ndeki D. pulex popülasyonunun dikeysel yer değişimi ve hayat hikayesi parametreleri, 2000 yılı bahar mevsiminden, sonbahar mevsimine kadar olan zaman içerisinde incelenmiştir. Eymir Gölü yaz aylarında ısı tabakalaşması gözlenen göreceli olarak sığ bir göldür. Bu süreç içerisinde, Z). pulex, gece ve gündüz arasında sınırlı tarihlerde dikeysel olarak yer değiştirmiştir. Bu çalışmada, klasik günlük dikeysel göç kayıtlarından farklı olarak, gece ve gündüz dikeysel yer değişimi termoldinin altında gözlenmiştir. Fakat, D. pulex yaz boyunca termokünin altında Wpolimniyonda, gece ve gündüz dikeysel olarak hemen hemen hiç yer değiştirmemiştir. Bireyler, kendilerim gece ve gündüzboyunca avcı balık baskısından korumak amacıyla, düşük çözünmüş oksijen konsantrasyonuna sahip hipolimniyonu mekan tutmuş olabilirler. Geceleri epilimniyona doğru hareketin beklenen düzeyde gerçekleşmemesi, hipolimniyonda tespit edilen karbonun, D. pulex için uygun besin şartlan ve sağlıklı çoğalma ortamı oluşturmasına bağlanabilir. Eymir Gölü'nde, bu nedenle D. pulex yaz boyunca daha az enerji harcamıştır; doğum oranı ve doğurganlık sabit bir seyir izlemiş, ilkbahar ve sonbaharda alman kayıtlardan daha yüksek değerler gözlenmiştir. Sonuç olarak Daphnia, yaz boyunca göreceli olarak daha yüksek nüfusa sahip olmuştur. Bu gerekçeyle Daphnia 'nın gece epilimniyona doğru hareketi doğrudan su katmanlarındaki var olan besin oranına bağlı olduğu söylenebilir. Yaz mevsimi boyunca Daphma'nın yukarıya doğru hareket etmemesi daha az eneji harcamasına sebeb olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE VERTICAL DISPLACEMENT AND LIFE-HISTORY TRAITS OF Dcphnia pulex Leydig IN LAKE EYMIR Muhik, Çağrı B. M.Sc., Department of Biological Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meryem Beklioğlu July 2001, 63 pages In Lake Eymir, the vertical displacement of D. pulex and the changes in the population dynamics parameters were studied from mid spring to autumn, 2000. The relatively shallow Lake Eymir exhibits thermal stratification in summer times. D. pulex performed significant diel vertical displacements between day and night at limited occasions during the spring and autumn measurements. The day and night vertical displacement of D. pulex remained below the thermocline contrary to the typical diel vertical migration pattern recorded elsewhere. However, throughout the summer, D. pulex resided in the hypolimnion below the thermocline both daytime and nighttime with almost no diel vertical iiidisplacement. Individuals of D. pulex possibly exploited the very low dissolved oxygen concentration of the hypolimnion as safe physical refogia both the daytime and nighttime to avoid fish predation. In this study, the lack of nighttime ascent to the epilimnion might have been attributed to the adequate food supply, expressed as in carbon found in the hypolimnion, appeared to be sufficient to support a healthy growing population of D. pulex. Thus, during the same time the birth rate and the fecundity of/), pulex fluctuated less and remained higher than those of recorded during the spring and autumn and in turn the daphnids had a relatively higher population size in the summer than that of spring and autumn. Consequently, it can be proposed that availability of adequate food supply in water column is the proxy factor for Daphnia to decide about whether to rise or not to epilimnion. During the summer, the lack of nighttime vertical ascent might have been energetically costly for D. pulex.