The Viability of combined health and housing services provision in Turkey
Türkiye'de sağlık hizmeti yoğun konut (SHYK) modelinin olabilirliği
  1. Tez No: 116112
  2. Yazar: BAHAR ERKOPAN ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Pazarı, Özel Sağlık Sektörü, özel Sağlık Sigortası, Konut Standartları, Sağlıklı Kentler Projesi VI, Housing Market, Private Health Sector, Private Health Insurance, Housing Standards, Healthy Cities Project IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz TÜRKİYE'DE SAĞLIK HİZMETİ YOĞUN KONUT (SHYK) MODELİNİN OLABİLİRLİĞİ (ERKOPAN) ESER, Bahar Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat BALAMİR Aralık 2001, 177 sayfa Sağlık ve konut sektörleri insan yaşam ve varlığını doğrudan ilgilendiren ve hanehalklarına (Hh) doğrudan hizmet veren iki sektördür. Bu özellik her iki sektörün birbirini tamamlar şekilde çalışmasına olanak vermektedir. Bu çalışma ile Türkiye'ye özgü bir Sağlık Hizmeti Yoğun Konut Modeli (SHYK) önerilmiştir. Bu model ile konut ve sağlık sektörlerinin ortak bir konut bölgesi üretmelerinin sebepleri, amaçlan ve olabilirliği araştırılmıştır. SHYK Modelinin somut bulguları şunlardır: 1- Ankara nüfusunun % 22'si herhangi bir sübvansiyon ve kredilendirme olmadan SHYK'ya gücü yetmektedir.1- SHYK ile, en kötü koşullarda bile konut sektörünün pazar payı en az %100, sağlık sektörünün Pazar payı an az %11 ve sigorta sektörünün pazar payı en az %14 artmaktadır. 2- SHYK Modeli ile tüketiciler sağlık sektörü karşısında organize olarak ve haklarını daha iyi savunacaklardır. 3- SHYK Modeli yaşlı nüfusa diğer barınma seçeneklerinin sakıncalarını gideren alternatif bir politika oluşturmaktadır. 4- Modelin yol gösterebileceği farklı çalışma alanları şunlardır: Sübvansiyon ve kredilendirme ile SHYK Modeline katılabilecek potansiyel nüfusun arttırılması, pilot projeler ile modelin geçerliliğinin sınanması ve mevcut konut stoğunda SHYK Modelinin standartlarına göre rehabilitasyon yapılması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE VIABILITY OF COMBINED HEALTH AND HOUSING SERVICES PROVISION IN TURKEY (ERKOPAN) ESER, Bahar M.Cp., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Murat BALAMİR December 2001, 177 pages Health and housing are two sectors of the economy, that are directly related with the standards of human existence. This provides opportunities for the two sectors to work in collaboration. In this thesis, the reasons, opportunities and the viability of forms of cooperation between the health and housing sectors are examined. Main objective of this study is to propose a Health Service Intensive Housing (HSIH) Model, which aims to coordinate the housing producers with health, health insurance, and households (Hh). Implications of the HSIH Model are that: m1- 22% of total Ankara population would afford HSIH without any subsidies and credit opportunities. 2- Markets shares of the sectors increased. 100% increase in the housing sector's market, 11% increase in the health sector's market and 14% increase in the insurance sector's market share each year. 3- Another and more important argument is that, consumers would be locally organized as a group, to protect their rights against the exploitation and increasing prices of the health sector and health services, and they would become a powerfull organization which can resist and defend their consumer rights. 4- HSIH Model constitutes an alternative approach for the elderly policy avoiding problems of other approaches. 5- Possible extentions of the model might be enabling lower income households to join HSIH with subsidiy and credit opportunities, making pilot projects of HSIH in certain areas, and rehabilitation process of the existing housing stock.