Development of an all-hexahedral remeshing algorithm
Altıyüzlü-eleman ağlarının otomatik yenilenebilmesi için algoritma geliştirilmesi
- Tez No: 116182
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik Altıyüzlü-Eleman Ağı Yenilenmesi, Optimizasyon Temelli Ağ Düzeltilmesi, Kenar Bulma, Yüzey Ağ Yapısı, Sonlu Elemanlar Yöntemi. iv, Automatic Hexahedral Remeshing, Optimization Based Smoothing, Edge Detection, Surface Mesh, Finite Element Method. iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz ALTIYÜZLÜ-ELEMAN AĞLARININ OTOMATİK YENİLENEBİLMESİ İÇİN ALGORİTMA GELİŞTİRİLMESİ Karadoğan, Celalettin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya Ağustos 2001, 91 sayfa Bu tezde, altıyüzlü-eleman ağlarını otomatik yenileyen bir algoritma geliştirilmiş ve bilgisayar uygulaması yapılmıştır. Ağ yapı hücre temelli ağ üretilmesi ile elde edilmiştir. İş parçasını tamamen çevreleyen düzenli bir eleman ağından yola çıkılarak elde edilen içteki düzenli eleman ağı, iş parçasının yüzeyindeki ayrıntıları yansıtabilmesi için değişikliğe uğratılmaktadır. Değişikliğe uğratılmış içteki ağ üzerine yüzey eleman tabakalarının ilave edilmesiyle, üretilen eleman ağının yüzeyindeki eleman kalitesi arttırılmaktadır. Eleman ağının üretilmesinden önce, iş parçasının kenarları belirlenir. Bu amaçla, tümü dörtgen elemanlardan oluşan ağlara uygulanmak üzere yeni bir kenar bulma algoritması geliştirilmiştir. Geometrik kenarların düzgün bir şekilde simgelenebilmesi için, yeni geliştirilen kenar bulma algoritması sadece eleman kenarlarını kullanmakla kalmayıp aynı zamanda eleman köşegenlerini de kullanmaktadır. Eleman normal vektörlerinin uygun bir şekilde kullanılmasıyla, yüzey bozukluklarının kenar verisine etkisi engellenmiştir. Ağ üretilmesi işlemi optimizasyon temelli bir ağ düzeltme algoritmasının uygulanması ile tamamlanmaktadır. Ağ düzeltme algoritması hem üç-boyutlu yüzey ağlarına hem de altıyüzlü-eleman ağlarına uygulanabilmektedir. Geliştirilen bilgisayar programının kullanılabilirliği endüstriyel ve pratik uygulamalarla doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN ALL-HEXAHEDRAL REMESHING ALGORITHM Karadoğan, Celalettin M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. -Ing. A. Erman Tekkaya August 2001, 91 pages In this thesis, an all-hexahedral remeshing algorithm is developed and the corresponding computer code is implemented. The mesh generation is based on a grid based meshing scheme. In the grid based meshing scheme, the inner mesh, which is extracted from a rectangular grid overlaying the workpiece, is modified to capture the features of the workpiece surface. The addition of surface element layers on the modified inner mesh improves the element quality at the boundary of the new mesh. Prior to the mesh generation, geometric edges of the workpiece are detected. For this purpose, a new edge detection algorithm is developed for all-quadrilateral surface meshes. To represent the geometric edges in a smooth manner, the new edge detection algorithm considers not only the sides but also the diagonals of the quadrilateral elements as geometric edge patches. Bumpy features of the surface are suppressed and eliminated from the geometric edge data by utilizing normal vectors of the surface elements in a convenient manner. Mesh generation is completed by the application of an optimization based smoothing algorithm. The smoothing algorithm applies both to three-dimensional surface meshes and hexahedral meshes. Applicability of the developed code is verified by industrial and practical applications.