The role of climate and geomorphological structure on city macroform: A case study on Ankara macroform
Kent makroformunda jeomorfolojik yapı ve iklimin rolü: Ankara makroformu üzerine örnek bir çalışma
  1. Tez No: 116250
  2. Yazar: MELTEM ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, enerji verimliliği, iklim, jeomorfolojik yapı, mikroiklimler. vı, Sustainable Development, energy efficiency, climate, geomorphotogic structure, microclimates. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz KENT MAKROFORMUNDA JEOMORFOLOJİK YAPI VE İKLİMİN ROLÜ: ANKARA M AK RO FORMU ÜZERİNE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA ŞENOL, Meltem Yüksek Lisans. Kentsel Tasarım Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan GÜNAY Aralık, 2001, 160 sayfa Günümüz kentlerine ilişkin güncel sorunlardan birisi de çevre değerlerinin yok olmasındaki artıştır, çünkü kentlerin gelişim süreçlerinde yüzyıllardan beri çevresel değerler görmezden gelinmiştir. İnsan yaşamının sürekliliği için çevre değerlerini koruyabilen ve ondan verimli olarak yararlanabilen yeni bir“sürdürülebilir kent”kavramı bu sorunu çözmek için ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, çalışmanın amacı, yenilenemeyen doğal kaynaklara daha az bağımlı, enerjisini en verimli şekilde kullanan kenti oluşturmada iklimin rolünü araştırmaktır. 8u amaçla, ilk olarak eski kentlerin doğal özelliklere ve iklime olan tavırları tartışılmıştır. Daha sonra jeomorfolojik özelliklerin mikroiklimler üzerinde yaptığı etkiler araştırılmıştır. Üçüncü olarak Ankara makroformu üzerinde iklime uygun yerleşilebilir alanlar mikroiklimlerce belirlenmeye çalışılmıştır. Son olarak Ankara kentinin mevcut ve öneri gelişim alanları bu kapsamda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF CLIMATE AND GEOMORPHOLOGICAL STRUCTURE ON CITY MACROFORM: A CASE STUDY ON ANKARA MACROFORM ŞENOL, Meltem M.CP. Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan GÜNAY December, 2001, 160 pages One of the contemporary issues in today's cities is the increase in environmental degradation since environmental values have been ignored in urban development process for centuries. For the continuity of the human life a new“sustainable city concept”, which enables to protect the environmental values and efficiently benefit from them, exists to solve this concern. The aim of this study is to search the role of climate on creating sustainable cities, which depend less on non renewable natural resources and use their energy efficiently. For this purpose, first of all, the attitudes of early settlements about natural features and climatic conditions have been discussed. After that, the effects on microclimates have been searched. Thirdly, climatically suitable locations have tried to be determined with microclimates on Ankara macro form. Lastly, the existing and proposed development areas of Ankara City have been evaluated with this extent. Ill