The status of gray wolf (Canis lupus L. 1758) brown bear (Ursus arctos L. 1758) and evrasian lynx (Lynx lynx L.1758) in Turkey and recommendation for effective convercation programs
Kurt (Canis lupus L. 1758) ayı (Ursus arctos L. 1758) ve vaşak (Lynx lynx L. 1758) türlerinin Türkiye'deki son durumları ve etkili koruma programları için öneri
- Tez No: 116263
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: kurt, ayı, vaşak, eylem planı, yaban hayatı, doğa koruma, Türkiye vı, wolf, bear, lynx, action plan, wildlife, conservation, Turkey IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz KURT (Canis lupus L. 1758), AYI (Ursus arctos L. 1758) VE VAŞAK (Lynx lynx L. 1758) TÜRLERİNİN TÜRKİYE'DEKİ SON DURUMLARI VE ETKİLİ KORUMA PROGRAMLARI İÇİN ÖNERİ Can, Özgün Emre Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Togan Eylül 2001, 109 sayfa Kurt (Canis lupus), ayı (Ursus arctos) ve vaşak (Lynx lynx) türlerinin Türkiye'deki son durumlarını değerlendirmek üzere Aralık 1998 ile Temmuz 2001 tarihleri arasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arazi çalışmaları yapıldı, ülke genelinde her seviyeden resmi görevliler ve yerel halk ile görüşmeler gerçekleştirildi ve sonuçlar bu çalışmada sunuldu. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile Türkiye'de sağlıklı bir kurt, ayı ve vaşak populasyonu olduğu söylenebilir. Çalışma kapsamında kurt, ayı ve vaşağın insan olan ilişkisi, ekolojileri, varlıklarını tehdit eden fakörler ve korunmaları için gerekli tedbirlerçalışıldı. Doğal yaşam alanlarının parçalanması ve tahrip olması, yaygın ve kontrolsuz avcılık etkinlikleri, türlerin azalan av kaynaklan, uygun yasal düzenlemelerin olmayışı bu türlerin geleceğini olumsuz yönde etkilemektedir. Yaban hayatı ile ilgili resmi yetkililerin olanaklarının sınırlı olması ve bu konulardaki çalışmalarının kısıtlı olması yaban hayatının uygun bir şekilde korunmasına ve yönetilmesine engel oluşturmaktadır. Kurt, ayı ve vaşak türlerinin korunabilmeleri için, uygun yaban hayatı yasasının hazırlanmasına, yürürlüğe girmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca populasyonların dağılımı ve büyüklükleri üzerine araştırmalara, yaban hayatı konusundaki duyarlılığın ve eğitimin arttırılmasına, yeni korunan alanlar yaratılmasına ve mevcut korunan alanların genişletilmesine öncelikli olarak ihtiyaç vardır. Çalışma kapsamında büyük etoburların ülke genelinde etkili bir şekilde korunabilmesi için bir öneriye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STATUS OF GRAY WOLF (Canis lupus L. 1758), BROWN BEAR (Ursus arctos L. 1758) AND EURASIAN LYNX (Lynx lynx L. 1758) IN TURKEY AND RECOMMENDATION FOR EFFECTIVE CONSERVATION PROGRAMS Can, Özgün Emre M.Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. İnci Togan September 2001, 109 pages This study presents the current status of gray wolf (Canis lupus), brown bear (Ursus arctos) and lynx (Lynx lynx) in Turkey based on the investigations earned out between December 1998 and July 2001 through: Field surveys conducted in different regions of Turkey and country wide interviews with the officials and the local people. The gathered data was then utilized for understanding the current distribution of gray wolf, brown bear and lynx, their ecology, conflicts with man, threats to their survival and necessary conservation measures needed. It became evident that Turkey hosts viable populations of gray mwolf, brown bear and lynx. However, the habitat fragmentation, habitat degradation, rampant hunting activities, the declining prey base, lack of adequate wildlife legislation threatens the future of those carnivores. The limited capacity of national authorities and limited information on large mammals are the main obstacles for their sound management and conservation. The most important conservation issues are adequate wildlife legislation development and implementation, research actions on population distributions and population sizes, communication and education activities for awareness and capacity building of authorities and the general public, identification of new protected areas and the expansion of the existing ones. Recommendation was proposed to ensure large- camivore-human coexistence by limiting the conflict and to ensure large carnivore conservation and management on a national scale.