Past earthquake relocation process in Yalova
Deprem sonrası Yalova'da yeniden yerleşme süreci
- Tez No: 116284
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: yeniden yeleşme, yer seçimi, deprem ve afet yönetimi. VI, relocation, resettlement, site selection, earthquake and disaster management. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Öz DEPREM SONRASI YALOVA'DA YENİDEN YERLEŞME SÜRECİ Tercan, Binali Yüksek Lisans, Bölge Planlama Programı Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Aralık 2001, 191 sayfa Afetler, toplumu veya toplumun kendi-kendine yeten önemli bir parçasını istenmeyen sonuçlarla tehdit eden ve beklenmeyen zamanlarda olan kaçınılmaz olaylardır. Yine de, zarar azaltma, hazırlılık, müdahale, iyileştirme ve geliştirme gibi afet öncesi ve sonrası afet etkinlikleriyle afete eğilimli bölgelerde gelecekte olabilecek risklerin azaltılması mümkün olabilmektedir. Jeolojisi, depremselliği, topografyası ve ikliminin bir sonucu olarak Türkiye çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu tehlikeler arasında birinci sırayı, yapı hasarlarının üçte ikisine, can ve mal kayıplarının da büyük bir bölümüne sebep olduğu için depremler almaktadır. Bu çalışmanın esas ilgi alanı, geçmiş depremlerin sonuçlarını inceleyerek deprem sonrası yeniden yerleştirme süreçlerinde planlamanın ilişkilerine ve rolüne eleştirel bir değerlendirmede bulunmak, ve böylelikle 1999 Marmara Depremlerinde büyük ölçüde hasar görmüş illerden biri olanYalova'da gelecekte olabilecek risklerin azaltılmasına yönelik olarak deprem sonrası planlama sürecinde yer seçiminin önemini vurgulamaktır. Bu çalışmayla birlikte, deprem riski olan bölgelerde riskin azaltılmasında afet sonrası yeniden yerleştirme süreçlerinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu süreçler içerisinde, jeolojik kriterlere dayanan yer seçimi çalışmaları önemli aşamalardan birisidir. Fakat, jeolojik kriterlerin yanı sıra diğer sosyo-kültürel, geleneksel, ekonomik, psikolojik, yasal ve kurumsal koordinasyon kriterleri de sistematik olarak göz önünde tutulmadığı taktirde etkin bir yer seçimi çalışması sağlanamayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POST EARTHQUAKE RELOCATION PROCESS IN YALOVA Tercan, Binali M. Regional Planning, in Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay December 2001, 191 pages Disasters are events that occur in uncertain periods of time and threaten a society or a relatively self-sufficient part of a society with major unwanted consequences. They are mostly unavoidable events coming in unexpected times. However, setting of pre and post disaster activities like mitigation, preparedness, response, recovery and development have very important roles in reducing the future hazard risks in disaster prone areas. As a result of its geology, seismicity, topography and climate, Turkey is exposed to various kinds of natural hazards. Among these, earthquakes take the first rank causing about two-third of dwelling destruction and a higher share of fatalities and monetary losses The major concern of this study is to make a critical evaluation of the relations and the role of planning in post earthquake relocation process by examining the outcomes of previous earthquakes and defining the importance of site selection in post earthquake planning process, for iiireducing the future hazard risks in Province of Yalova, which is one of the provinces destroyed substantially by Marmara Earthquakes in 1999. By this study it is exposed that, post disaster relocation processes are important for reducing future hazard risk in an earthquake prone area. Within these processes, site selection studies relying on geological criteria are one of the most important steps. However, it is not going to be effective unless other criteria such as socio-cultural, traditional, economic, psychological, legal and institutional coordination are not taken into consideration systematically.