Development of a discrete-event simulation engine with concurrent constraint programming
Eşzamanlı kısıt programlama ile bir kesikli-olay simülasyon motoru geliştirilmesi
  1. Tez No: 116327
  2. Yazar: GÜRKAN ÖZHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: kesikli-olay simülasyonu, eşzamanlı simülasyon, olay çizge mo- dellemesi, öncelik sıralaması, eşzamanlı kısıt programlama, Mozart programlama sistemi, Oz programlama dili vı, discrete-event simulation, concurrent simulation, event graph modeling, precedence ordering, concurrent constraint programming, Mozart programming sys tem, Oz programming language IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz EŞZAMANLI KISIT PROGRAMLAMA İLE BÎR KESİKLİ-OLAY SİMÜLASYON MOTORU GELİŞTİRİLMESİ Özhan, Gürkan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Halit Oğuztüzün Ocak 2001, 116 sayfa Bu tez, kesikli-olay simülasyonu (KOS) ve eşzamanlı kısıt programlama (EKP) ol mak üzere, bilgisayar bilimlerinin iki farklı alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Hedefimiz, KOS ve EKP dünyalarını birbirine yaklaştıran bir çalışma ortaya koy maktır. Tezde Mozart programlama sisteminin dili olan Oz kullanılarak bir eşza manlı kesikli-olay simülasyon motoru geliştirilmiştir. Oz, gelişmiş, eşzamanlı, ağlı, gevşek-gerçek zamanlı ve reaktif uygulamalar için dizayn edilmiş, yüksek ifade yeteneğine sahip, gerçek bir çoklu-paradigma dilidir. Motor çalıştırdığı modellerden kesin olarak bağımsızdır; yani, motorun birbinin aynı eşzamanlı işçi iplikleri (simü lasyon süreçleri), eşzamanlı olay kuyruğu dışında, modele dair hiçbirşez bilmezler. Simülasyon süreçleri, içinde bulunulan zamandaki olayları olay kuyruğunun başın dan alıp, model modülünün içerisinde bulunan ve alman bu olaylara denk gelen rutinleri çağırırlar. Model kodu da sistem durumu üzerinde değişiklikler yapmak sureti ile ebeveyn olayları çalıştırır ve bunun akabinde gelecek yeni olayları döndü rür. En sonunda da işçiler bu yeni olayları düzenleyip eşzamanlı bir biçimde kuyru ğa sokarlar. Motor bağımlılık sırası bulunan aynı-zamanlı olayları halledebilme yeti sine sahiptir. Motorun diğer özgün bir özelliği ise sıfır-gecikrneli gelecek olayları kabul edip idare edebilme kabiliyetidir. Motor, üzerinde olay çizge modelleri çalıştı-nlarak test edilmiştir. Son, fakat sonuncu olmayarak, motorun çalıştırdığı model lerde istenildiği kadar çok olay çizgesi niteliği ve iptal eden olaylar bulunabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A DISCRETE-EVENT SIMULATION ENGINE WITH CONCURRENT CONSTRAINT PROGRAMMING Özhan, Gürkan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Halit Oğuztüzün January 2001, 116 pages The aim of this work is to explore the applicability of concurrent constraint pro gramming (CCP) to discrete-event simulation (DES). In the thesis, a concurrent dis crete-event simulation engine is designed and implemented on top of Mozart pro gramming system, using its language, Oz. Oz is a highly expressive, truly multi- paradigm language designed for advanced, concurrent, networked, soft-real time and reactive applications. The engine is completely independent from the models that it runs; that is, the identical concurrent worker threads (simulation processes) of the engine know nothing about the model, but the concurrent event queue. The simula tion processes retrieve the current events from the head of the event queue and call the corresponding routines, residing within the model module. The model code in turn returns the new future events, after executing the parent events by performing updates on the system state. Finally the workers schedule the new events and con currently insert them into the queue. The engine is capable of handling any depend ency ordering on simultaneous events. Another novel feature of the engine is its ability to accept and manage zero-delay future event insertions. The engine has been tested by running event graph models on it. Last, but not least, the models that the engine runs may have any number of event set attributes and canceling events. iii