Seismic behavior of tunnel form buildings-preliminary studies by photoelasticity
Tünel kalıp yapıların deprem etkisi altındaki davranışı fotoelastisite çalışmaları
- Tez No: 116330
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: tünel kalıp, deprem, fotoelastisite, eş-eğim çizgileri, gerilme yörüngeleri. VI, tunnel form, earthquake, photoelasticity, isoclinics, stress trajectories. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz TÜNEL KALIP YAPILARIN DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞI FOTOELASTİSİTE ÇALIŞMALARI Sevil, Tuğçe Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğrul Tankut Aralık 2001, 97 sayfa Bu deneysel program ön çalışmalar yapılarak tünel kalıp yapıların deprem etkisi altodaki davranışını incelemek amacıyla yürütüldü. Deneysel program içinde, öndeneyler ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Mekaniği Laboratuvarı ve Malzeme Laboratuvarında yapıldı. Fotoelastik çalışma ise ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü Fotoelastisite Laboratuvarında yürütüldü. Ana deneylerin yapılmasından önce; model malzemesinin mekanik özelliklerini belirlemek ve deneylerde kullanılan yapıştırıcının etkinliğini test etmek amacıyla öndeneyler yapıldı. Bu amaçla Pleksiglas malzemesi ile sekiz öndeney yapıldı. Polariskopta incelendiğinde piyasada bulunabilen Pleksiglas'ın fotoelastik bir malzeme olmadığı gözlemlendikten sonra, model malzemesi değiştirildi. PSM-5 fotoelastik malzeme deney malzemesi olarak seçildi ve PSM-5 fotoelastik malzemesi ile dört öndeney yapıldı.Ön deneylerden sonra, fotoelastik çalışmaya girişildi. Dikdörtgen kesit perde duvar için üç deney ve I kesit perde duvar için üç deney içermek üzere altı deneyin yapılması planlandı. Ancak, dördüncü deney öncesinde yapılan tavlama işlemi sırasında; model deforme oldu ve sonraki deneyler için kullanılamadı. Bu yüzden; toplam üç ana deney yapılabildi. Üç deney için gözlemlenen 10° aralıklı açılardaki eş-eğim çizgileri kullanılarak gerilme yörüngeleri çizildi. Sonuç olarak; arakatların eklenmesi ile gerilme yörüngelerinde meydana gelen farklılıklar tesbit edilebildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC BEHAVIOR OF TUNNEL FORM BUILDINGS PRELIMINARY STUDIES BY PHOTOELASTICITY Sevil, Tuğçe M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul Tankut December 2001, 97 pages This experimental program was conducted to investigate the seismic behavior of tunnel form buildings by performing preliminary studies. In the experimental program, photoelastic study was carried out in the Photoelasticity Laboratory of the Mechanical Engineering Department of METU. Before performing the main tests; preliminary tests were done in the Structural Mechanics Laboratory and Materials Laboratory of the Civil Engineering Department of METU to determine the mechanical properties of the model material and to test the effectiveness of epoxy used in experiments. For this purpose eight preliminary tests with Plexiglas material were done. After observing that the Plexiglas available in the market was not a photoelastic material, the model material was changed. PSM-5 photoelastic material was selected as the model 111material, and four preliminary tests with PSM-5 photoelastic material were performed. After the preliminary tests; photoelastic study was undertaken. Six experiments were planned to be performed including three experiments for rectangular section shear wall and three experiments for I-section shear wall. But after the annealing process before the fourth experiment; model was deformed and it could not be used for further experiments. For this reason; totally three main tests could be done. Stress trajectories were drawn using isoclinics for angles of 10° intervals observed for three tests. Finally; differences occurring in stress trajectories by the addition of stiffeners could be identified.