The Optimum spacing between parallel heat generating boards cooled by natural convection
Doğal taşınımla soğutulan ısı üreten paralel plakalar arasındaki optimum uzaklık
  1. Tez No: 116331
  2. Yazar: KORAY ERYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: natural convection, optimum spacing, laminar and turbulent flow, finite element analysis, parallel plates, electronic equipment. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz DOĞAL TAŞINIMLA SOĞUTULAN ISI ÜRETEN PARALEL PLAKALAR ARASINDAKİ OPTİMUM UZAKLIK ERYURT, Koray Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hafit Yüncü Aralık 2001, 98 Sayfa Bu çalışmada paralel yüzeylerin doğal taşınımla soğutulmaları bir sonlu elemanlar yazılımı kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, paralel ve düşey konumlandırılmış yüzeyler arasındaki ısı transferinin maksimum olduğu optimum uzaklığı belirlemektir. Laminer ve türbülans akışlarda, sabit yüzey sıcaklığı ve sabit ısı akısı sınır şartlan incelenmiştir. Sabit çözümü elde etmek için türbülans ve zamanla değişim etkilerini de dikkate alan bir analiz metodu kullanılmıştır. Sonuçlar ANSYS-Flotran sonlu elemanlar yazılımı kullanılarak elde edilmiştir. Sonuçlar literatürdeki deneysel, teorik ve nümerik sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Sonuçlar, hem sabit yüzey sıcaklığı hem de sabit ısı akısı sınır koşullarında bir optimum uzaklığın olduğunu göstermiştir. Ayrıca, optimum uzaklığın belirlenebilmesi için formüller önerilmiştir. Anahtar kelimden doğal taşınım, optimum uzaklık, laminar ve türbülans akış, sonlu elemanlar analizi, paralel plakalar, elektronik cihazlar. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE OPTIMUM SPACING BETWEEN PARALLEL HEAT GENERATING BOARDS COOLED BY NATURAL CONVECTION ERYURT, Koray M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit Yüncü December 2001, 98 Pages In this study, natural convection cooling of parallel plates was investigated using finite element software. The main objective of this work was to determine the optimum spacing between parallel, vertically oriented plates for which the heat transfer rate is maximum. Constant wall temperature and constant heat flux boundary conditions were considered for both laminar and turbulent flows. To obtain steady state solution a transient analysis method was used, which takes turbulence parameters into account. The results were obtained by using a finite element software, ANSYS-Flotran. The results were compared with the available experimental, theoretical, and numerical results in the literature. inThe results showed that there exits an optimum spacing for both uniform wall temperature and uniform heat flux boundary conditions. Moreover, relations for finding optimum spacing values are suggested.