Preparation of a computer aided design package for optomechanical design of forward looking infrared systems
Kızılötesi görüş sistemlerinin optomekanik tasarımı için bilgisayar destekli tasarım paketi hazırlığı
- Tez No: 116329
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kesintisiz büyütme, Optik tasarım, Kinematik sentez, Genetic mantık, Optimizasyon, Işın takibi. vı, Continuous Zoom, Optical Design, Kinematic Synthesis, Genetic Algorithms, Optimization, Ray Trace. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz Kızıl Ötesi Görüş Sistemlerinin Optomekanik Tasarımı için Bilgisayar Destekli Tasarım Paketi Hazırlığı SEVER, Ahmet Çağrı Yüksek Lisans, Makina Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ Eylül 2001, 136 sayfa Bu çalışmada kızıl ötesi görüş sistemleri için kesintisiz büyütme sisteminin optomekanik tasannu sunulmuştur. Kesintisiz büyütme mekanik kompanse metodu ile sağlanmıştır. İlk olarak, dört elemanlı bir kesintisiz büyütme sisteminin optik güçleri eksene yakın ışın takibi ile analitik olarak belirlenmiştir. Optimum kalın mercek çözümü, optimizasyon için genetik mantık kullanılarak elde edilmiştir. Minimize edilecek fonksiyon, optik sistemin üçüncü dereceden bozuklukları kullanılarak tanımlanmıştır. Büyütme ve telafi optik elemanlarının hareketleri, birbirine tek kranktan bağlı iki krank-biyel mekanizmasının kinematik sentezlenmesiyle sağlanmıştır. Minimum yapısal hataya sahip optimum mekanizma çözümü bulunmasında, oluşturulan aynı genetic optimizasyon programı kullanılmıştır. Bilgisayar destekli tasarım paketi, iki örnekle test edilmiştir. Optik ve mekanik tasarımların analiz ve simulasyonu yapılmıştır. AutoCAD ortamında sistemin 3 boyutlu modeli oluşturulmuş ve infrared ışınların optik sistemden geçişi canlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREPARATION OF A COMPUTER AIDED DESIGN PACKAGE FOR OPTO-MECHANICAL DESIGN OF FORWARD LOOKING INFRARED SYSTEMS Sever, Ahmet Çağrı M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres Söylemez September 2001, 136 Pages In this study opto-mechanical design of a continuous zoom system for forward looking infrared systems is presented. Continuous zoom operation is achieved by mechanical compensation. First a four-component zoom system is determined analytically using paraxial ray-tracing as optical element powers. Then an optimized thick lens solution is achieved, using genetic algorithms for optimization purposes. The objective function to be minimized is constructed as third order aberrations of the optical system. Motions of zooming and compensator optical elements are generated with kinematic synthesis of two slider-crank mechanisms, which are connected by a bell crank. The same genetic optimization program constructed is used to find the optimum mechanism solutions having minimum structural errors. Computer aided design package generated is tested with two case studies. Both optical and mechanical designs are analyzed and simulated. A 3D model and msimulation of passage of infrared light from optical system is visualized in AutoCAD environment.