Assembly line balancing with station paralleling
İstasyon paralelleştirme ile montaj hattı dengeleme
  1. Tez No: 116335
  2. Yazar: YUNUS EGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Modelli Montaj Hattı Dengeleme, İstasyon Paralelleştirme. iv, Single Model Assembly Line Balancing, Station Paralleling. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz İSTASYON PARALELLEŞTİRME İLE MONTAJ HATTI DENGELEME EGE, Yunus Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral AZİZOĞLU Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nur Evin ÖZDEMİREL Ekim 2001, 92 sayfa Bu çalışmada tek modelli montaj hattı dengeleme problemi dikkate alınmıştır. Amaç toplam istasyon açma ve ekipman maliyetinin enazlanmasıdır. Problemi çözmek için optimal sonuç veren bir dal-budak algoritması önerilmektedir. Önerilen metodun en önemli özelliği görev bağımlı ekipman maliyetinin ve istasyon paralelleştirmenin eş zamanlı olarak göz önüne alınmasıdır. Herhangi bir seviyede istasyon paralelleştirmeye izin verilmektedir. Problem için bir başlangıç üst limiti belirlenmesinde literatürde bulunan bir sezgisel metod kullanılmaktadır. Belirli parametre değerlerini değiştirmenin bazı performans ölçütleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi için sayısal analiz yapılmıştır. Önerilen algoritma ayrıca toplam maliyet açısından sezgisel metod ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSEMBLY LINE BALANCING WITH STATION PARALLELING EGE, Yunus M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral AZİZO?LU Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nur Evin ÖZDEMİREL October 2001, 92 pages In this study, single model assembly line balancing problem is considered. The objective is the minimization of total station opening and equipment cost. A branch and bound algorithm that gives the optimal solution is proposed to solve the problem. The most important feature of the proposed method is that task dependent equipment cost and station paralleling are considered simultaneously. Any level of station paralleling is allowed. A heuristic method available in the literature is used to determine an initial upper bound for the problem. Computational analysis is conducted to investigate the effects of changing certain parameter values on some performance measures. The proposed algorithm is also compared with the heuristic method in terms of total cost.