Development and application of Q-charts for multivariate statistical process control
Çok değişkenli istatistiksel süreç kontrolü için Q-şemaların tasarım ve uygulaması
- Tez No: 116414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSER KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Statistical Process Control, Control Chart, Short Run Process, Multivariate Quality Control, Quality Improvement. iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜ İÇİN Q-SEMALARIN TASARIMI VE UYGULAMASI Işık, Okay Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülser Koksal Ocak 2001, 101 sayfa Üretim hızının yavaş ve ürün karakteristiklerinin ilintili olduğu süreçlerde İstatistiksel Süreç Kontrolü (İSK), uygulayıcılara yararlı metodlar sağlamak üzere yeterince çalışılmamıştır. Süreç parametrelerinin hesaplanması için gerekli verinin elde bulunmaması veya düşük üretim hızı ya da sık parça değişimlerine bağlı olarak tek bir parçaya ait yeterli verinin birikememesi durumundaki süreçler, kısa süreli süreçler olarak adlandırılmaktadır. Kısa süreli süreçler söz konusu olduğunda klasik İstatistiksel Süreç Kontrolü şemalama teknikleri kullanılamamaktadır. Bu durumda, kalite karakteristikleri arasında ilinti yoksa, C. Quesenberry tarafından geliştirilen Q şemaları, herbir kalite karekteristiğinin istatiksel olarak izlenmesinde kullanılabilecek bir seçenektir. Bununla birlikte, bildiğimiz kadarıyla, kısa süreli süreçlerde, ilintili kalite karakteristlerinin izlenmesiyle ilgili bir şema henüz önerilmemiştir. Bu çalışmada, ilintili kalite karakteristikleri için Ö-Şemasına benzeyen bir şema yapısı geliştirilerek elde edilen şema Çok Değişkenli Q-Şeması olarak adlandırılmıştır. İki değişkenli
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND APPLICATION OF Q-CHARTS FOR MULTIVARIATE STATISTICAL PROCESS CONTROL Işık, Okay M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülser Koksal January 2001, 101 pages Statistical Process Control (SPC) of processes with slow production rates and correlated product characteristics is not studied enough to provide appropriate methods for the practitioners. When the required data for estimating the process parameters are not available in advance, and cannot be accumulated due to slow production rate or frequent part shifts, this process is said to have a short run. The classical SPC charting techniques cannot be used for short run processes. If the quality characteristics are not correlated, Q-Chart developed by C. Quesenberry is an alternative to use for a short run process. However, no control charts have been proposed, to the best of our knowledge, for statistical monitoring of correlated quality characteristics of such processes. In this study, we develop an SPC chart framework similar to the Q-Chart for such correlated characteristics, and name the resulting chart as a Multivariate Q-Chart. We further study a special case of bivariate g-charts and develop necessary formulation for their construction. We apply the bivariate S-chart to a numerical example. We also analyse the Chart's performance for short run and long run situations, under different run tests, and discuss issues regarding its implementation, in general.