Asymptotic solution of the radial wave equation for cylindrical waveguides
Silindirik dalga ileticileri için radyal dalga denklemlerinin yaklaşık çözümü
  1. Tez No: 116424
  2. Yazar: SEMA SELMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirik Fiber Optik, Öz Fonksiyon Çözümleri, Cylindrical Fiber Optic, Solution of Eigenfunction
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Silindirik fiber optik kablolar optiksel iletişim için önemli bir kullanım alanına sahiptirler. Bilginin bir noktadan başka bir noktaya mümkün olan en az kayıpla ve bozulmayla iletilmesinde fiber optik kablo yapışırım ve kullanılan malzemenin yanında, bilginin taşındığı elektromanyetik dalganın da büyük rolü vardır. Bu nedenle dalga denklemi için çeşitli analitik ve sayısal çözümler türetilmiştir. Bu çalışmada, silindirik bir fiber optik kabloda ilerleyen elektromanyetik dalga için analitik çözümler arandı. Bunun için bazı yaklaşıklıklar kullanıldı. Elde edilen sıfırıncı dereceden öz fonksiyon denklemi için çözüm bulundu. Türetilen çözümün radyal bağımsızlığı nedeniyle diğer analitik metotlara göre daha genel bir uygulanabilirliğinin olduğu anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Cylindrical fiber optic cables have an important usage area for optical communication. Electromagnetic waves have a big role in transportation of information from one point to another with minimum loss and distortion besides fiber cable structure and used material. Therefore, various analytic and numeric solutions were derived for wave equation in waveguides. In this study, analytic solutions were studied for propagation of electromagnetic waves in cylindrical fiber optic cable. Asymptotic approach was used to solve radial wave equation. The solution was derived for zero order eigenvalue equation. It was found that this solution is more general than other methods.