Stochastic modeling of random interest rates in life insurance
Hayat sigortalarında rassal faiz oranlarının stokastik modellemesi
  1. Tez No: 116437
  2. Yazar: N. GÜLDEN ERGÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. SEVTAP SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Rassal faiz oranı, zaman serileri modellemesi, ARMA modeli, hazine bonosu, aktüeryal peşin değer VI, Random interest rate, time series modeling, ARMA model, treasury bills and government bonds, actuarial present value. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz HAYAT SİGORTALARINDA RASSAL FAİZ ORANLARININ STOKASTİK MODELLEMESİ Ergökmen, N. Gülden Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Sevtap Selçuk Ağustos 2001, 79 Sayfa Bu çalışmada, hayat sigortalarında rassal faiz oranlan stokastik modellere dayanılarak belirlenmiştir. Faiz oranlarındaki dalgalanmalar ve ekonomideki hızlı değişimin sonuca, faizlerin stokastik olarak belirlenmesiyle daha iyi bir risk yönetiminin sağlanması beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, herhangi bir ekonomik modeli yada eksojen ekonomik değişkenleri gözönüne almaksızın geçmiş gözlemlere dayanılarak faiz oranlarını zaman serileri modellerini kullanarak rassal olarak ifade etmektir. Bu modeli elde etmek için ihale yöntemiyle satılan altı aylık hazine bonosu faiz oranlan gözönüne alınmıştır. Yapılan analiz sonucunda, faiz oranlarının p ve q derecelerden otoregresif hareketli ortalama (ARMA(p,q)) modeline uyduğu belirlenmiştir. Model Box-Jenkins metoduna dayanılarak belirlenmiştir ve daha sonra aktüeryal peşin değerler elde edilmiştir. Hem deterministik, hem de stokastik faiz oranlan için CSO 1958 ve CSO 1980 ölüm tabloları kullanılarak on yıllık belirli süreli ölüm sigortası poliçeleri için aktüeryal peşin değerler hesaplanmıştır. Her iki yaklaşımla elde edilen değerler Türkiye'deki sigorta sisteminde deterministik faiz oranlan yaklaşımının güvenirliği hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışma aktüeryal peşin değerlerin hesaplanmasındaki temel faktörlerin istatistiksel modellerine farkli bir bakış açısı getirerek katkıdabulunmaktadır. Faiz oranlarının stokastik modelle tanımlanması Türkiye'de hayat sigortalarının pazarlanmasındaki ekonomik riski azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC MODELING OF RANDOM INTEREST RATES IN LIFE INSURANCE Ergökmen, N. Gülden M.S. Department of Statistics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Sevtap Selçuk August 2001, 79 Pages In this study, random interest rates in life insurance are determined by using stochastic models. Stochastic modeling of interest rates is expected to lead to a better risk management due to the rapid pace of economic changes, and the wide fluctuations in interest rates. The aim of this study is modeling interest rates based on historical data using time series models without looking at any economic model or including exogenous economic variables. To obtain an appropriate model, six-month treasury bills and government bonds sold by auctions interest rates are taken into consideration. Autoregressive moving- average models of order p and q (ARMA(p,q)) is used to model the interest rate series. As a model selecting methodology Box-Jenkins approach is followed. After obtaining a model, actuarial present values are derived with respect to the mortality tables mentioned. Considering both deterministic and stochastic interest rates, actuarial present values for a ten-year term life insurance policies are found by using CSO 1958 and CSO 1980 mortality tables. The comparison of these values obtained from two approaches gives an emphasis on how reliable to rely on the deterministic interest value approach in insurance system in Turkey. This study contributes a perception to employ a statistical model to the basic factors in actuarial present value evaluation. mIntroducing a stochastic model for the interest rates will decrease the economical risk on marketing life insurance in Turkey.