Effect of polymers on the rheological properties of KCl/ polymer type drilling fluids
Polimerlerin KCl/ polimer tipi sondaj sıvılarının reolojik özellikleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 116438
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA V. KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sondaj Sıvısı, Polimer, PAC, Reoloji, Reolojik Modeller, Jelleşme. vı, Drilling Fluids, Polymer, PAC, Rheology, Rheological Models, Gelation. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz POLİMERLERİN KCL/POUMER HPI SONDAJ SIVILARININ REOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ALİKAYA, Tolga Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa V. KÖK Eylül 2001, 116 sayfa Newtonian olmayan sondaj sıvıları genellikle reolojik modeller ile karakterize edilir. Reolojik modellerin parametreleri gereken sayıda denklemin aynı anda çözülmesiyle tahmin edilir. Reolojik modeller stokastiktir fakat bu çalışma sadece modellerin deterministik kısmım kapsar. Elde edilen verinin sistemdeki rastlantılardan kaynaklandığı kabul ediliyor. Modellerin parametrelerini tahmin etmek için altı standart viskometre hızı okumalarına“nonlinear least squares”methodu uygulandı. 45 değişik kompozisyonda KCl/polimer veri kümesi hazırlandı. En uygun model, en çok kullanılan beş reolojik modelin“residual mean square (RMS)”değerlerinin kutu grafiklerinin karşılaştırması ile seçildi. RMS analizi Power Law Modeli'nin KCl/polimer sondaj sıvılarım kabul edilebilir şekilde tanımladığım göstermiştir. Yaklaşık bir gösterge olan R2 analizi de yapılmış ve seçilen modeli desteklemiştir. Ortalama yüzde hataları da her örnek için hesaplanmıştır.Xanthan Gum ve Polyanioniccellulose incelenen polimerlerdir. Sisteme polimer eklenmesi Power Law Modeli'nin parametreleri olan“Consistency Index”ve“Flow Behavior Index”in değişmesine sebep olmuştur. Consistency Index'in polimer konsantrasyonundaki artışla yükseldiği ve daha fazla“shear stress”oluştuğu gözlenmiştir. Flow Behavior Index'in polimer eklenmesine bağlı olarak azalması Newtonian davranıştan uzaklaşıldığı olarak yorumlanmıştır. 10 saniye ve 10 dakika jelleşmeler polimer eklenmesi ile yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF POLYMERS ON THE RHEOLOGICAL PROPERTIES OF KCI/POLYMER TYPE DRILLING FLUIDS ALÎKAYA, Tolga M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa V. KÖK September 2001, 116 pages Non-Newtonian drilling fluids are conventionally characterized by a rheological model. Parameters of the rheological models are estimated by explicitly solving the required number of equations simultaneously. Rheological models are stochastic and this study considers only the deterministic part of the model Observed data is accepted as to arise from randomness due to the system. Nonlinear least squares method is applied to readings of six standard Farm viscometer speeds in order to estimate the models' parameters. 45 KCl/polymer data sets of varying compositions are prepared. The best fitting model is chosen according to the boxplot comparison of residual mean squares (RMS) values of five candidate mostly used rheological models. The RMS analysis resulted as Power Law Model to be acceptably define the behavior of KCl/polymer type drilling fluids. R2 analysis, which gives only a inrough indicate, is also performed and observed to support the model selection. Average percent errors are also calculated and presented for each sample. Xanthan Gum and Polyanionic cellulose are the polymers to be investigated. Polymer addition to the system has affected the model and caused a variation of Power Law Model parameters, consistency index and flow behavior index. Consistency index is observed to be increase as the polymer concentration increased, supplying more shear stress values. Decrease of flow behavior index due to polymer addition is interpreted as deviating from Newtonian behavior. Gelation for both 10 second and 10 minute has increased by polymer addition to the system.