Simulation of vapor compression cycle for a household refrigerator with R134A
R134A ile ev tipi bir buzdolabı için buhar sıkıştırmalı soğutma çevriminin benzeşimi
- Tez No: 116478
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğutma, modelleme, kararlı durum sistem benzeşimi, R 134a VI, Refrigeration, modelling, steady-state system simulation, R 134a IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
öz R 134 A İLE EV TİPİ BİR BUZDOLABI İÇİN BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNİN BENZEŞİMİ MÜFTÜOĞLU, Nevin Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Temmuz 2001, 156 sayfa Bu çalışmada, kullanıcı tarafından belirlenen soğuk-oda ve oda sıcaklıkları arasında çalışan gerçek bir buzdolabının buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimini tasarlayabilen ve sabit durum çalışma karakterlerinin benzeşimini gerçekleştirebilen kullanıcıya-dost, interaktiv bir bilgisayar programı geliştirildi. Soğutma çevirimini en uygun biçimde tasarlayabilmek için, soğutma çeviriminin ana parçalan olan kompresör, yoğunlaştırırcı, kılince boru ve buharlaştırırcı, her biri ayrı olarak tasarlandı. 298 K ve 313 K oda sıcaklıklarındaki tasarım koşullarına göre örnek bir tasarım gerçekleştirildi. Sistem tasarımından sonra tasarım koşullan dışı için sabit durum benzeşimi gerçekleştirildi. Buhar sıkıştırmalı buzdolabının değişik koşullardaki çalışma karakterlerini belirleyebilmek için, beş yüksek ve beş düşük tasarım dışı oda sıcaklıklarındaki benzeşimi gerçekleştirildi, ve bu tasarım dışı oda sıcaklıklarına göre çevirim parametrelerinin değişimlerinin grafiği çizildi.Ayrıca, önceden belirlenen sıcaklık ve basınç değerlerinde soğutucu maddenin termodinamik ve fiziksel özelliklerinin hesaplanabildiği denklemler oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF VAPOR COMPRESSION REFRIGERATION CYCLE FOR A HOUSEHOLD REFRIGERATOR WITH R 134 A MÜFTÜO?LU, Nevin M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY July 2001, 156 pages In this study, the user-friendly, interactive computer program has been developed to simulate the steady-state operation characteristics of an actual vapor compression refrigeration cycle for a household refrigerator working between user-specified cold-room and ambient air temperatures. To be able to design the refrigeration cycle properly, compressor, condenser, capillary tube and evaporator, which are the main components of the refrigeration cycle, has been modelled individually and all these models have been combined into a steady-state system simulator. A sample design is performed for the design conditions of 298 K and 313 K room temperature. After the design of the system, the steady-state system simulation at off-design conditions can also be performed. Its simulation at five elevated and five lowered off-design room temperatures is performed to determine the behaviour of vapor compression refrigerator at different operating conditions, and the variations of cycle parameters with respect to these off- design room temperatures are plotted. mThermodynamic and physical properties of refrigerant have also been modelled and equations have been generated to be able to determine refrigerant property values at a pre-determined temperature and pressure.