Analysis of transient regimes in solid rocket propulsion
Katı yakıtlı rokette zamana bağlı geçişlerin incelenmesi
- Tez No: 116537
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı Yakıtlı Roket Motoru, İtki, İç Balistik iv, Solid Rocket Motor, Propulsion, Internal Ballistics m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
öz KATI YAKITLI ROKETTE ZAMANA BAĞLI GEÇİŞLERİN İNCELENMESİ AK, Mehmet Ali Doktora, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin VURAL Haziran 2001, 358 sayfa Bu doktora tezinde katı yakıtlı roket motorlarında zamana bağlı geçişler sayısal akışkanlar mekaniği yöntemleri ile incelenmiştir. Katı yakıtlı roket motorlarındaki kimyasal reaktif, ağdasız, zamana bağlı çift fazlı akış için genel çok boyutlu matematiksel formulizasyon türetilmiştir. Çok boyutlu formulizasyonun alt modelleri de korunumlu ve basit değişkenler için türetilmiştir. Arkadan ateşlemeli katı yakıtlı roket motorlarında ateşleme geçişi 1-B and 3-B Euler çözücüleri ile incelenmiştir. Benzetimlerde yeni ateşleyici iki fazlı akış modeli ve katı yakıt gaz faz ateşlenme modeli kullanılmıştır. Katı yakıtların titreşimli yanışları doğrusal ve doğrusal olmayan yanma modelleri ile incelenmiştir. Zamana bağlı yanma hızının harmonik tepki fonksiyonundan hesaplanması incelenmiş ve zaman,frekans boyutunda karışım integrali alma yöntemleri hesaplama hızı açından karşılaştırılmıştır. Katı yakıtlı roket motorlarında boylamsal ve teğetsel durumlardaki yanma kararsızlığı 1-B ve 3-B Euler çözücüleri ile incelenmiştir. Yanma kararsızlığı ile ilgili doğrusal ve doğrusal olmayan analitik yöntemlerin detaylı özeti verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF TRANSIENT REGIMES IN SOLID ROCKET PROPULSION AK, Mehmet Ali Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin VURAL June 2001, 358 pages In this doctoral study, the transient regimes of the solid rocket motors are analyzed by using computational fluid dynamics methods. A general multidimensional mathematical formulation of chemically reactive, inviscid, unsteady Two-phase flow in solid rocket motor is derived. The sub-models of multidimensional formulation based on conservative and primitive variables form are also derived. The ignition transition regime of the solid propellant rocket motors with aft-end igniter configuration is analyzed with 1-D and 3-D Euler solvers. A new two-phase igniter flow model and a gas phase ignition model for the solid propellant are used in the simulations. The oscillatory combustion of solid propellants is analyzed with linear and non-linear burning models. The calculation of time dependent burn-rate from harmonic response function is analyzed and the time-domain and frequency-domain convolution integration methods are compared in terms of computational speeds. A detailed error analysis is performed for the time-domain convolution method. The longitudinal and transverse mode combustion instability regimes of solid rocket motors are analyzed with 1-D and 2-D Euler solvers. A detailed summary of the analytical methods for linear and nonlinear combustion instability analysis is given.