Kuasikristallerin elektronik yapılarının teorik olarak hesaplanması
Theoretical calculation of the electronic structure of quasicrystals
  1. Tez No: 116618
  2. Yazar: AHMET TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuasikristaller, Durum yoğunluğu, Fibonacci örgüsü, Elektronik yapı, Düzensiz sistemler, Quasicrystals, Density of states, Fibonacci lattice, Electronic structure, Disordered systems
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KUASİKRİSTALLERİN ELEKTRONİK YAPILARININ TEORİK OLARAK HESAPLANMASI Ahmet TEKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 49 Bu çalışmanın amacı, çoklu saçılmaya dayanan ve Beeby&Hayes tekniği olarak bilinen teoriksel bir metodu kullanarak kuasikristallerin elektronik yapılarını hesaplamaktır. Bunun için, öncellikle metodun temel matematiksel bağıntıları tanımlanıyor ve araştırılan sistemin boyutuna göre bu bağıntılar sisteme uygulanabilir forma getiriliyor. Daha sonra, bu bağıntılar iki boyuttaki bir kuasikristal olan Fibonacci örgüsüne uygulanarak elektronik durum yoğunluğu hesaplanıyor. Bu uygulamada araştırılan temel amaç, kuasikristal sınıfı içinde yer alan iki-boyuttaki Fibonacci örgüsüne Beeby&Hayes metodunu uygulayarak elektronik durum yoğunluğunu hesaplayıp sonuçlarını literatürdeki diğer metotların sonuçları ile mukayese etmektir. Farklı çalışmalarda vurgulanan, bu sistemlerin elektronik yapılarında band aralıklarının ortaya çıkmaması iddiası, hesapladığımız sonuçlarla da kanıtlandı.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MASTER THESIS THEORETICAL CALCULATION OF THE ELECTRONIC STRUCTURE OF QUASICRYSTALS Ahmet TEKİN Firat University Graduate School of Science and Technology Department of Physics 2002, Page: 49 The purpose of this work is to calculate the electronic structure of quasicrystals by using a theoretical technique known as Beeby&Hayes. For the calculation, first, the formal expressions are defined and put into a applicable form for the system to be investigated. Then, the expressions are applied to a Fibonacci lattice, which is a two- dimensional quasierystal, for calculating the electronic density of states. The principal issue of the calculation is to compare the results of the density of electronic states obtained from the Beeby&Hayes method with that of the literature obtained by the other technique. We have also obtained that the electronic energy spectrums does not contain a hierarchical gap structure.