1,3-dioksalan grubu içeren amino bileşiklerinin geçiş metal asetatları ile komplekslerinin hazırlanması
Preparation of complexes with acetates of transition metal of amino compounds including 1,3-dioxalane group
  1. Tez No: 116643
  2. Yazar: SİBEL DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ŞEKERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 1.3-Dioksalan, Amin ve Komplekslerin Sentezi, Diamino Alkil. Aza, Amin, Geçiş Metalleri. Siklopentanon, Siklopentiliden, 3-Dioxalane, Synthesis of amino and complexes, Diamino alkyl, Aza, Amino, Transition Metals, Cyclopentanone, Cyclopentilydine
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi.3-DİOKSALAN GRUBU İÇEREN AMİNO BİLEŞİKLERİNİN GEÇİŞ METAL ASETATLARI İLE KOMPLEKSLERİNİN HAZIRLANMASI Sibel DUMAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002 ; Sayfa: 60 (X + 50) 6,7-0-Siklopentiliden-l-amino-4-azaheptan (L) iki basamakta hazırlandı. Birinci basamakta, epiklorhidrin ve siklopentanondan l-Klor-2,3-0-Siklopentilidenpropan (1) sentezlendi. Bu reaksiyonda BF3-Et2 katalizör olarak kullanıldı. İkinci basamakta 6,7-0-Siklopentiliden-l-amino-4-azaheptan"ı (L) elde etmek için l-Klor-2,3-0- Siklopentilidenpropan (1) ve 1,3-diaminopropan reaksiyona sokuldu. Bu ligandın kompleksleri Co(II), Ni(II) ve Cıı(II) asetatları ile hazırlandı. Ligand ve komplekslerin yapıları Elementel Analiz. İR, UV-VIS, Mağnetik Süsseptibilite, Kondüktometri, 'H ve İJC-NMR Spektroskopileri ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Master Thesis PREPARATION OF COMPLEXES WITH ACETATES OF TRANSITION METAL OF AMINO COMPOUNDS INCLUDING 1,3-DIOXALANE GROUP Sibel DUMAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciens Depertmant of Chemistry 2002; Page: 60 (X+50) 6,7-0-Cyclopentilydine-l-amino-4-azaheptane (L) was prepared in a two stage process. In the first step, l-Chloro-2,3-0-Cyclopentylidinepropane (1) were synthesed from epiclorhydrine and cyclopentanone. In this reaction BF3*OEt2 was used as catalyst. In the second step, l-Chloro-2,3-0-Cyclopentylidinepropane and 1,3-diaminopropane were reacted to obtain 6,7-0-Cyclopentilydine-l-amino-4-azaheptane (L). The complexes of this ligand with Cu(II), Ni(II) and Co(II) acetates were prepared. The structures of the ligand and it complexes were determined by a combination of Elemental Analysis, IR, UV-VIS, Magnetic Susceptibility, Conductivimetry.'H and 13C NMR Spectroscopy.