2-hidroksi propil yapı zincirli metakrilat polimerlerin sentezi ve termodinamik özelliklerinin araştırılması
The Synthesis and investigation of thermodynamic properties of methacrylate polymers with 2-hydroxy propyl side chain
- Tez No: 116673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLIŞAH AÇIKSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sentez, 2-Hidroksi Propil Metakrilat, Invers Gaz Kromatografısi, Ağırlıkça Aktiflik Katsayısı, Flory - Huggins Etkileşim Parametresi, Çözünürlük Parametresi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ 2-HİDROKSİ PROPİL YAN ZİNCİRLİ METAKRİLAT POLİMERLERİN SENTEZİ VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI GÖKHAN HOROZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 75 Bu çalışmada, mezitilen, p-ksilen gibi aril yan zincirli 2-hidroksi propil metakrilat monomerleri klorhidrinlerden elde edilen oksiran bileşikleriyle metakrilik asitin reaksiyonundan hazırlandı. Monomerlerin polimerleşmesi 60 °C de AIBN başlatıcısı kullanılarak 1,4-dioksan çözeltisinde yapıldı. Monomer ve homopolimerlerin yapısı İR, 'H- NMR ve 13 C-NMR teknikleri ile karakterize edildi. PMHPMA ve PXyHPMA homopolimerlerinin Tg sıcaklıkları DSC ile belirlendi. PMHPMA'nın termal özelliği TGA ile araştırıldı, titrasyon yöntemiyle çözünürlük parametresi bulundu. İnvers gaz kromatografısi (IGC) tekniği kullanılarak çözücü olmayan prob-polimer sistemlerinin termodinamik özellikleri araştırıldı. Bu amaçla Chromosorb W üzerine kaplanan PMHPMA bakır kolon içine doldurularak üzerinden değişik sıcaklıklarda hidrokarbon ve alkoller enjekte edildi ve spesifik alıkonma hacimleri tayin edildi. (l/T; lnV°) grafiğinden PMHPMA'nm Tg değeri 386 °K olarak bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda PMHPMA üzerinde hidrokarbon ve alkollerin adsorbsiyon ısıları bulundu. Tg üzerinde sorbsiyon için probların AHf, ASf ve AGf değerleri tayin edildi. Sonsuz seyreltik hali için probların ağırlıkça aktiflik katsayısı ( a,/ w,)00, Flory - Huggins etkileşim parametresi ( X ), kısmi molar serbest enerjisi (AG“) ve kısmi molar ısı ( A H ”) değerleri bulundu. Bu değerler polimer-nonsolvent sistemleri için bulunan değerlerle uygunluk gösterdi. Flory -IV Huggins etkileşim parametresi değerlerinden faydalanılarak PMHPMA'nm çözünürlük parametresi (S2) tayin edildi. Çözünürlük parametresinin sıcaklıkla azaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT MASTER THESIS THE SYNTHESIS AND INVESTIGATION OF THERMODYNAMIC PROPERTIES OF METHACRYLATE POLYMERS WITH 2-HYDROXY PROPYL SIDE CHAIN HOROZ GÖKHAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Chemistry 2002, Page: 75 In this work, 2-hydroxy propyl methacrylate monomers with arly side chain such as mezitylene and p-xylene were prepared from the reaction of methacrylic acid with the oxirane compound obtained from the chlorhydrine. Polymerization of this monomers were carried out in 1,4-dioxane solution at 60 °C using AIBN as the initiator. The monomers and homopolymers were characterized by IR, ' H-NMR ve 13 C-NMR techniques. The glass transition temperatures of PMHPMA and PXyHPMA homopolymers were measured by DSC. The thermal properties of PMHPMA was determined by TGA. The solubility parameters of PMHPMA was found by titration technique. Thermodynamic properties of polymer-probe systems were investigated by using inverse gas chromatography (IGC) technique. For this purpose, homopolymer was deposited on to the Chromosorb W and was packed within copper column, then the hydrocarbons and alchols were injected at different temperatures and the specific retention volumes were determined. The glass transition temperature (Tg) of PMHPMA was found as 386 °K from the plot of lnV° versus 1/T. The heats of the adsorbtion of probes on the PMHPMA at the temperatures below the glass transition temperature was found. Above the glass transition temperature, AHf, ASf and AGf values of probes for sorption were determined. Furthermore, weight activity coefficients ( a,/ w,)m, Flory-Huggins interactions parametrs X, partial molar free energies ( A G J° ) and partial molar heats (AH") volues of probes and infinite dilution were computed. These values showed well agreement with the values of polymer-nonsolvent systems. The solubility parameter ( S2 ) of PMHPMA was determined by means of values ofVI the Flory-Huggins interactions parametrs. It was seen that the solubility parameter decreased with the increasing temperature. Key Word: Synthesis, 2-Hydroxy Propyl Methacrylate, Inverse Gas Chromatography, Weight Activity Coefficients, Flory-Huggins Interactions Parametrs, Solubility Parameters.