Cultural policies of the early republican regime in the context of folklore
Folklor bağlamında Erken Cumhuriyet rejimi kültür politikaları
  1. Tez No: 116700
  2. Yazar: YEŞİM KAPTAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Kamu Yönetimi, Türk İnkılap Tarihi, Folklore, Public Administration, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Folklore, nationalism, Kemalism, People's Houses. Ill
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz FOLKLOR BAĞLAMINDA ERKEN CUMHURİYET REJİMİ KÜLTÜR POLİTİKALARI Kaptan, Yeşim Yüksek Lisans Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi : Yardımcı Doç. Dr. Necmi Erdoğan Aralık 2002, 148 sayfa Bu tezin amacı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde folklor ve Kemalist rejim arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Bu dönemde folklorun, Kemalizm tarafından ideolojik olarak yeniden yorumlandığı ve kullanıldığı ileri sürülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti' nin kültür politikası iki ana unsura dayanır: Çağdaş uygarlık düzeyine erişmeyi amaçlayan modernleşme projesi ve milli Türk kültürü. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu iki çelişkili unsuru arasındaki gerilimi kavramak amacıyla Halkevleri ve Halkevi dergileri üzerinde çalışılmıştır. Bu bağlamda, Halkevi yayınları ve Halk Kültürü üzerinde yazılan kitapların içerikleri Kemalist milliyetçi ideolojide halk kültürünün öneminin kavranması amacıyla incelenmiştir. Anahtar Sözcükler : Folklor, milliyetçilik, Kemalizm, Halkevleri IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CULTURAL POLICIES OF THE EARLY REPUBLICAN REGIME IN THE CONTEXT OF FOLKLORE Kaptan, Yeşim M.A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Necmi Erdoğan December 2002, 148 pages This thesis aims to analyze the relationship between folklore and the Kemalist regime during the establishment period of the new Turkish Republic. It is argued that folklore was used and reinterpreted ideologically by Kemalism in that period. The cultural policy of the Turkish Republic was based on two main elements: The Modernization project which targets reaching the level of contemporary civilizations and the national Turkish culture. The People's Houses and their periodicals were studied in order to grasp the tension between these two contradictory elements of Turkey: In this context, The People's Houses publications and books written about folk culture are examined in their content in order to understand the importance of folk culture in Kemalist nationalist ideology.