The Possibility of sustainable development: Environmentalism vs. developmentalism
Sürdürülebilir kalkınmanın olabilirliği: Çevreciliğin karşısında kalkınmacılık
- Tez No: 116709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ, YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, Türkiye, sürdürülebilirlik, çevrecilik, kalkınmacılık. iv, Sustainable development, Turkey, sustainability, environmentalism, developmentalism. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN OLABİLİRLİĞİ: ÇEVRECİLİĞİN KARŞISINDA KALKINMACILIK Küçükcan, E. Funda Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. O. Galip Yalman Aralık 2002, 113 sayfa Bu çalışma, Türkiye'de çevre koruma ve kalkınma alanlarında çalışan uzmanların deneyimlerini ve bakış açılarını analiz ederek, sürdürülebilir kalkınmanın olabilirliğini sorgulamayı amaçlamaktadır.“Ortak Geleceğimiz”raporunda tanımlanan şekliyle sürdürülebilir kalkınma gelecek kuşakların haklarını savunurken, doğal kynakların akılcı kullanımını amaçlamaktadır. Bu açıdan, bu çalışma çevreci ve kalkınmacı bakış açılarının karşılaştırmalı analizini içermektedir. Sürdürülebilirlik, kalkınmışlık düzeyi ve katılımcılık konuları bu bakış açılarıyla ilişkili olarak tartışılmaktadır. Çalışmanın temel hipotezi, her iki bakış açısından mikro düzeyde yapılan tanımlamaların ve uygulamadaki yansımaların farklılık gösterdiğidir. Bu farklılık, bu çalışma içinde doğrudan çevre ve kalkınma projeleriyle uğraşan uzmanların kişisel deneyimleriyle anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POSSIBILTY OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT: ENVIRONMENT ALISM VS. DEVELOPMENT ALISM Küçükcan, E. Funda M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. O. Galip Yalman December 2002, 113 pages The aim of this study is to question the possibility of sustainable development by analyzing the experiences and perspectives of experts working on environmental protection and development issues in Turkey. As it is defined in“Our Common Future”, sustainable development proposes the rational use of natural resources while defending the rights of future generations. In this respect, this study includes a comparative analysis of the perspectives of environmentalists and developmentalists on the subject. Sustainable development is discussed in relation to sustainability, level of development and participation. The main hypothesis of the study is that the definitions and applications of sustainable development on the micro-level differ from these perspectives which are represented in this thesis through the personal experiences of experts directly engaged in environmental- developmental projects in Turkey.