Two challenges to Kantian-Rawlsian liberal account of the self: Sandel and Foucault
Kantcı-Rawlscı liberal benlik anlayışı eleştirileri olarak Sandel ve Foucault
- Tez No: 116710
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Benlik, siyasal kuram, liberalizm, özerklik, topluluk, eleştirel tavır, Rawls, Sandel, Foucault VI, Self, political theory, liberalism, autonomy, community, critical attitude, Rawls, Sandel, Foucault IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz KANTÇI-RAWLSCI LİBERAL BENLİK ANLAYIŞININ ELEŞTİRİLERİ OLARAK SANDEL VE FOUCAULT Genç, Hayati Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cem Deveci Ekim 2002, 126 sayfa Bu çalışma, liberal benlik anlayışını Sandel ve Foucault'nun eleştirileri bağlamında sorunsallaştırmayı amaçlamaktadır. Liberal benin Kant'ın benlik ve ahlak anlayışında ve Rawls'in“ilk durum”tasarımında göründüğü şekliyle izi sürülmektedir. Bu temel üzerinde, Sandel'in toplulukçu ve Foucault'nun soykütüksel perspektiflerinden liberal kurucu benliğe gelen eleştiriler sırasıyla serimlenmektedir. Sandel, benliği ve onun ötekilerle ilişkisini liberal görüşten farklı algılamakta ve benliği sadece akıl ve seçimle tanımlamak yerine esas belirleyenler olarak tarihsellik ve sosyallik terimlerinin altını çizmektedir. Sandel liberal atomist benliğe alternatif olarak kişilerarasındalıkla genişletilmiş bir benlik ve bu benliğin yeşereceği yer olarak şekillendirici topluluk anlayışını savunmaktadır. Çalışma, benliğin verili bir öz olduğunu reddeden Foucault'nun çalışmalarının incelenmesiyle devametmektedir. Foucault bireylerin iktidar sonucu kurulduğunda ısrarcıyken, yine de benliğin kişinin kendi çabasıyla özerk kurulmasının eleştirel tavır ve aşıcı pratikler aracılığıyla mümkün olduğunu vurgulamaktadır. Çalışmanın sonucunda Sandel- Foucault karşılaştırılmasına gidilmekte ve aralarındaki yakınlıklar ve farklılıklar tespit edilmektedir. Temelde, benliğin tarihsel bir oluşum olduğu konusunda birleşirken, bireysel özerklik ve topluluk bağlarının önemi konularında fikirlerinin ayrışmakta olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO CHALLENGES TO KANTIAN-RAWLSIAN LIBERAL ACCOUNT OF THE SELF: SANDEL AND FOUCAULT Genç, Hayati M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Cem Deveci October 2002, 126 pages This thesis aims at the problematisation of liberal conception of self within the context of its two criticisms brought by Sandel and Foucault. The liberal self is traced as it appears in Kantian understanding of self and morality and in Rawls's postulate of the“original position”. On this basis, the study derives the criticisms of liberal foundational self from Sandel's communitarian and Foucault's genealogical perspectives respectively. Sandel approaches the nature of self and its relationship with others as different from liberal view. Instead of defining self solely with reference to its capacity for reason and choice, he underlines the historicity and sociality as the basic terms that characterize the self. What he proposes as an alternative is an enlarged (intersubjective) conception of self and the constitutive account of community where such kind of self is cultivated. The study continues mwith examination of Foucault's refusal of the idea that self is a pregiven entity. Though he is insistent on the constitution of individuals as an effect of power, he still underlines that self can be autonomously constituted by one's own efforts through critical attitude and transgressive practices. As the thesis concludes with the Sandel- Foucault comparison, the affinities and differences between them are mapped. It is mainly argued that while they agree on the notion of self as a historical construct, their views depart on the role of individual autonomy and communal involvements.