Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde çevre politikaları ve iktisadi etkileri
Environmental policies within the extent of sustainable development and its economic influences
- Tez No: 313208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Health, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre Politikaları, Kalkınma ve Çevre, Sustainable Development, Environmental Policies, Development and Environment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çevre sorunlarının önlenmesine ilişkin yapısal değişiklikler yoluyla birtakım önlemler almak, çevreye zarar veren veya vermesi muhtemel üretim yöntemleri ve tüketim kalıpları yerine ekolojik dengeye saygılı ve çevre dostu tekniklere yönelmek çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu nedenle sürdürülebilir çevre ve kalkınma politikalarının analizinin yapılacağı bu çalışmada, çevre kalitesini artırmak ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için hangi politikaların izlenmesi yararlıdır sorusu teorik ve ampirik literatür kapsamında analiz edilerek, bu soruya cevap bulunmaya çalışılacaktır.Tezin amacı, çevreyi ve kaynaklarını dengeli kullanarak sürdürülebilir kalkınmanın nasıl gerçekleştirilebileceğine yönelik bir yol haritası çizmektir. Bu bağlamda çalışmada gelecek kuşakların olanaklarını sınırlamadan bugünkü gereksinmeleri karşılayabilen ve çevresel dengeleri de gözeten bir büyüme modeli ile sürdürülebilir kalkınmanın başarılabileceği bir ekonomik ortamın mümkün olup olmadığı tartışılacaktır. Çalışmanın literatüre katkısının daha çok sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde nasıl bir çevre dostu politika uygulanabileceği sorusuna getirmeyi planladığı cevaplar yoluyla olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The main focus of this study consist of taking some precautions against the preventing the environmental problems by means of structural changes and directing towards environmenal-oriented and environment-respectful tehniques instead of possible production methods and consumption modes which may give damages into the environment. For this reason, this study which will be analyzed sustainable environment and development policies, tries to give answer to the issue of increasing the environmental quality, implementing the policies to protect the world intact and liveable for next generations.The aim of thesis is to draw a road map oriented how to realize the sustainable development by using the environment and resources. In this context, it will be discussed the possibility the economic milieu to observe and maintain the sustainable development in line with the a peculir development model. The contribution of this study into the literature are the answers to the questions of how is possible to implement an environmet suitable policies in order to provide the sustainable development and how to manage the demands and expectations in oder to realize this target.